بازگشت به صفحه اول

 

 
 

برقراری عدالت آموزشی با حذف سهمیه زنان

سپیده لرستانی

5 اسفند 1388

مدرسه فمینیستی: اخیرا (دوم اسفند) در خبرگزاری ها خبری مبنی بر قانونمند شدن سهمیه های کنکور منتشر شد که بخشی از آن مربوط به آزمون پذیرش دستیار تخصصی پزشکی بود. در طرح عدالت آموزشی مورد ادعای مجلس شورای اسلامی در آزمون پذیرش دستیار ـ که یکی از مهمترین آزمون های سالیانه کشور است ـ تنها سهمیه ای که به طور قطع و به کلی حذف گردید سهمیه زنان است ، اما سایر سهمیه های رنگارنگ پذیرش در این آزمون به قوت خود باقی هستند.

سهمیه زنان در سال 1372 و زیرنام سهمیه "خانم ها" به عنوان چاره ای برای مشکل کمبود پزشکان متخصص زن در مجلس به تصویب رسید و طبق آن وزارت بهداشت را موظف به اختصاص حداقل 25 درصد از سهميه پذيرش دستياري در رشته هاي جراحي اعصاب ، ارولوژي، ارتوپدي، گوش و حلق و بيني، چشم، راديولوژي و روانپزشكي و در صورت وجود داوطلب 50 درصد سهميه جراحي عمومي داخلي و قلب به زنان پزشك قبول شده در گزينش كتبي دستياري نمود. و فارغ التحصيلان متعهد به انجام خدمات قانوني در نقاط محروم و نيازمند پس از فراغت از تحصيل شدند که مدت انجام خدمات قانونی برای زنان چه مجرد و چه متاهل، سه برابر طول مدت تحصیل در نظر گرفته شد.

ایجاد سهمیه خانم ها همان طور که از نام آن نیز برمی آید حاکی از یک نگاه جنسیتی به مساله پزشکی و عدم اعتماد به جامعه پزشکی بود . در آن سالها حق تحصیل و طبابت در رشته زنان و زایمان از مردان سلب و کاملا به زنان سپرده شد.و در واقع مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اختصاص صددرصدی رشته زنان به زنان ، تازگی ندارد و از سالیان پیش نیز اجرا می شده است.

منظور نمودن سهمیه خانم ها در آزمون دستیاری ،صرفا اقدامی بود برای پاسخ به سلیقه های شخصی طیفی از حاکمیت که می خواست تفکیک جنسیتی را درعرصه پزشکی به اجرا بگذارد .ایجاد این سهمیه، نه یک تبعیض جنسیتی به نفع زنان بلکه ، وسیله ای برای رسیدن به هدفی بود که در واقع اولویت نیازهای واقعی بهداشتی و درمانی کشور نبود.

حالا سهمیه زنان حذف شده است و آن چه در این میان قابل تامل و البته آزارنده است استفاده ابزاری از زنان پزشک و جنسیت آنان است که به محض آنکه نیاز به آن ها برطرف گردید، تسهیل ایجاد شده برای ورودشان به مقطع بالاتر بازپس گرفته شد. در حال حاضر به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، حدود 49 درصد پزشکان عمومي، 40 درصد متخصصان و 30 درصد فوق تخصص هاي کشور را زنان تشکيل مي دهند.همچنین در آزمون دستیاری امسال 16673 نفر شرکت کرده اند که هفت هزار و یکصدو هشتادوهشت نفر از آنان یعنی حدود 43 درصد شرکت کنندگان را زنان تشکیل می دهند. این ارقام، خود حاکی از حل نسبی مساله کمبود پزشکان زن حداقل از نظر تعداد است.

شاید در وهله اول چنین اقدامی یعنی حذف سهمیه زنان از سوی مجلس به نظر عادلانه باشد و از نظر فمینیستها نیز دلیلی برای وجود چنین سهمیه ای و لو به نفع زنان وجود نداشته باشد و آن را ستمی بر مردان داوطلب این آزمون بدانند. ولی نباید از یاد برد که اولا برقراری عدالت آموزشی زمانی حاصل می شود که همه داوطلبان و شرکت کنندگان در یک آزمون، از فرصت و امکانات مساوی برخوردار باشند و نیز بپذیریم که وجود هر سهمیه ای متضمن نابرابری و تبعیض میان شرکت کنندگان است.ثانیا با فرض اینکه وجود سهمیه جزیی لاینفک از آزمون های ورودی دوره های آموزش عالی از جمله آزمون پذیرش دستیار تخصصی پزشکی باشد عدالت از نظر جنسیتی زمانی متحقق می گردد که سایر سهمیه های منظور شده در آزمون دستیاری نیز متضمن پذیرش یکسان زنان و مردان باشد در حالیکه چنین نیست و سهمیه هایی مثل رزمندگان و نیروهای مسلح و سهمیه مدیران و تا حدودی سهمیه مناطق محروم سهمیه هایی مردانه و بیشتر در اختیار مردان هستند و همین امر، همراه با حذف سهمیه زنان، از این پس باعث کاهش شانس زنان در ورود به مقطع دستیاری (رزیدنتی) می گردد.

به نظر می رسد مجلس برای تحقق شعار برقراری عدالت آموزشی که عنوان طرح اخیرش می باشد، دیواری کوتاه تر از دیوار زنان پیدا نکرده است و برای جلب نظر مثبت افکار عمومی و کسب محبوبیت و وجهه عدالتخوهی ، تنها سهمیه ای را که توانست بی دغدغه حذف کند همان سهمیه زنان بود.

----

آزادی زنان دربند؛ انتظاری که محقق نشد

مژگان مدرس علوم

۰۹ اسفند ۱۳۸۸

جنبش راه سبز(جرس): در حالی که به سالروز ولادت نبی رحمت،محمدمصطفي (ص) و میلاد حضرت امام جعفر صادق (ع) نزدیک می شویم، بسیاری از زندانیان که جز اعتراض مسالمت آمیز به اقدامات غیراسلامی مسئولین حکومتی جرمی مرتکب نشده اند در شرایط بسیار نامناسب در زندان اقتدارگرایان بسر می برند. در میان لیست بلند بالای زندانیان،اسم تعدادی زن نیز مشاهده می شود. دختران جوان،زنان آزادیخواه و مادران میانسالی که ماههاست در شرایط غیرانسانی ، محروم از ملاقات با خانواده خود در زندانهای جمهوری اسلامی روزها را سپری می کنند بدون اینکه کسی در این زمینه پاسخگو باشند. چندی پیش زهرا رهنورد با ذکر برخی مطالبات تاریخی شهروندان ایرانی مانند" آزادي، دموكراسي، قانونگرايي، عدالت و مساوات و رفاه و برابري حقوق زن و مرد، و احقاق حيثيت فراموش­ شده زنان" از اینکه اکنون مساوات میان زنان و مردان  به صورت مساوات در خشونت علیه آنان درآمده ابراز تنفر کرده و این مساوات را مساوات مخوف نامیده بود.او به مقام های حکومت توصیه کرده که به يمن و مباركي بيست و دوم بهمن، تاريخ پيروزي انقلاب اسلامي، همه زندانيان سياسي را آزاد كنند و اين اقدام را با آزادي زنان زنداني كليد بزنند. اتفاقی که رخ نداد. حال در آستانه میلاد پیامبر همه چشم انتظارند که آیا اتفاقی می افتد؟

 

روحیه "قوی" معاون سیاسی دبیرکل جبهه مشارکت

آذر منصوری، معاون سیاسی دبیرکل جبهه مشارکت و عضو علي البدل سابق شوراي شهر ورامين ، در تاریخ سی ام شهریورماه در ورامین بازداشت شد ک در بند ۲۰۹ زندان اوین ه پس از تحمل نزدیک به دو ماه حبس در سلول انفرادی، به بند عمومی زندان اوین منتقل شد.

 

در حالی که نزدیک به پنج ماه از بازداشت مهندس آذر منصوری می گذرد، به نقل یک آزاده سبز، روحیه آذر منصوری که مدتی با او هم‌سلول بوده مثال‌زدنی است و نشاط و مقاومت و منش اخلاقی و روحیه‌بخش او حتی زندانبانان زنان در زندان اوین را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

 

نگرانی از شرایط "نامناسب" و بلاتکلیفی زندانیان زن

بی خبری از وضعیت نگهداری و شرایط بازداشت شدگان زن در حالی ادامه دارد که همزمان اخبار نگران کننده ای از تعدادی از زنان دستگیر شده دراعتراضات عاشورا و ایام دهه فجر در سلولهای بند زنان زندان گوهردشت و اوین به گوش می رسد. این در حالی است که  به گفته آزاد شدگان، شرایط سلولهای بند زنان بسیار نگران کننده است.

 

شمیم زین العابدین که در روز عاشورا بازداشت شده ، هم اکنون در بند عمومی زندان اوین به سر می برد. اتهامات وی" اخلال در نظم عمومی و شرکت در تظاهرات غیرقانونی روز عاشورا" عنوان شده است. این در حالی است که وی هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته است.

 

پروانه راد، یکی دیگر از زنانی که در روز عاشورا دستگیر شده است که هم اکنون در بند 209 زندان اوین بسر می برد. پروانه راد 53 ساله می باشد و یکی از حامیان فعال مادران عزادار است که بصورت هفتگی در اعتراضات مادران عزادار در پارک لاله شرکت می‌کرد. لازم به یادآوری است خانم پروانه راد از زندانیان سیاسی دهۀ شصت می باشد و او از سال 1362 تا سال 1363 زندانی بوده است.

 

زهره تنکابنی مادر 62 ساله، معلم سابق و عضو مادران صلح، منصوره شجاعی، از اعضای کمپین یک میلیون امضا برای برابری و مرکز فرهنگی زنان که در روز هفتم دیماه بازداشت شدند. مهین فهیمی در همین روز به همراه پسرش؛ امید منتظری، بازداشت شد. همسر مهین فهیمی از اعدام شدگان سال 1367 است.

 

مریم قنبری، وکیل دادگستری و از فعالان حقوق زنان است که نوزدهم بهمن ماه توسط نیروهای امنیتی در منزلش بازداشت شد. وی در حال حاضر در سلول های چند نفره بند 209 زندان اوین به سر می برد.

گفتنی است  مریم قنبری که سال هاست در حوزه زنان با گروه میدان زنان فعالیت می کند در مخالفت با لایحه خانواده فعالیت داشته است.

 

مریم ضیا؛ فعال حقوق زن و مدیر جمعیت تلاش برای جهانی شایسته کودک و همسر منصور حیات غیبی از اعضای هئیت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد است که در روز اول دیماه در منزل خود بازداشت شد. مریم ضیا، قبلا در تجمع فعالان حقوق زن در میدان هفت تیر در سال 1385 بازداشت شده بود. گفتنی است اتهام تفهیم شده به ضیاء در مراحل اولیه بازجویی ، همکاری با منافقین اعلام شده است .

 

برخوردهای امنیتی با دانشجویان

تارا سپهری فر دانشجوی مهندسی شیمی و دبیر انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف ، در موج بازداشت های در آستانه 22بهمن دستگیر شد.

 

گفتنی است شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف با صدور بیانیه ای نسبت به بازداشت تارا سپهری فر، دبیر این تشکل دانشجویی اعتراض کرده و آورده اند: "بازداشت دبیر انجمن اسلامی دانشجویان اجحافی به عملکرد انجمن و دبیر آن بوده است و گویی افرادی در پشت پرده تصمیم گیری ها خواهان فضایی متشنج در دانشگاه برای بهره برداری در جهت منافع خویش هستند. اما این گونه اقدامات امنیتی نتیجه ای جز ناآرامی و احساسی کردن فضای دانشگاه ها ندارد."

 

مهسا جزینی فعال دانشجویی سابق دانشگاه علامه طباطبایی ، و از فعالان کمپین در اصفهان که پس از قبولی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم تحقیقات ستاره دار و از ادامه تحصیل محروم شده بود، از تاریخ ۱۸ بهمن ماه در بازداشت بسر می‌برد.

بنا به این گزارش نیروهای امنیتی علت بازداشت این دانشجوی ستاره دار را فمنیست بودن وی عنوان کرده اند.

مادر وی با بیان اینکه دخترش دربند عمومی و به همراه هشت زن زندانی که مجرم مالی هستند نگهداری می‌شود گفت:"مهسا گفته بازجویی‌هایش تمام نشده و هنوز ادامه دارد."

مادر مهسا جزینی در ادامه  تاکید کرد:"هنوز از اتهامات مهسا خبر نداریم و دلیلی برای بازداشت مهسا به ما اعلام نشده است."

 

بهاره هدایت؛ دانشجو و فعال حقوق زن در روز نهم دیماه توسط نیروی امنیتی که حکم بازداشت داشتند، دستگیر شد.

طی روزهای گذشته در یک مورد جعفری دولت‌آبادی دادستان تهران، شخصا در بازجویی بهاره هدایت حضور داشته و ۱۶ مورد اتهامی را به او تفهیم شده است.

 

برخی از این موارد اتهامی عبارتند از: تبلیغ و سیاه نمایی علیه نظام، شرکت فعال در تجمعات بعد از انتخابات، مصاحبه و خبر رسانی با خبرگزاریهای بیگانه، توهین به رهبری، توهین به رئیس جمهور، تبانی و تجمع و اقدام علیه امنیت ملی.

این در حالی است که هدایت تمامی اتهامات را رد کرده و در مقابل فشارها برای اخذ اعتراف و مصاحبه از خود مقاومت نشان داده است.

 

گفتنی است  بازجویی از بهاره هدایت تمام نشده و وی هم‌چنان در بند ۲۰۹ زندان اوین در بازجویی‌ها تحت فشار قرار دارد.

نازنین فرزانجو، دانشجوی مترجمی زبان فرانسه و فعال حقوق بشر روز سیزده بهمن ماه در منزل شخصی خود در مهرشهر کرج، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و هنوز از موارد اتهامی وی اطلاعی در دست نیست.

 

زنان روزنامه نگار "دربند"

بدرالسادات مفیدی؛ دبیر انجمن روزنامه نگاران، در روز هفتم دیماه در منزلش بازداشت شد.

خانواده بدر السادات مفیدی از وضعیت نامناسب وی در بند متادون زندان اوین خبر می دهند. دبیر انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران به همراه همسرش ، مسعود آقایی در منزل شان دستگیر و به بند 209 زندان اوین منتقل شدند .

 

لیلی فرهاد پور نویسنده،روزنامه نگار و فعال زنان که اول بهمن ماه از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. پیش از آن فرهادپور که برای پيگيری بازداشت پسرش به دادگاه انقلاب رفته بود دچار مشکل قلبی شد و به همين دليل به بيمارستان منتقل شد ه بود و درست فردای روزی که از بیمارستان به خانه آمد،از سوی ماموران وزارت اطلاعات در منزلش بازداشت شد.

 

شیوا نظرآهاری فعال حقوق بشر، سخنگوی فعلی کمیته گزارشگران حقوق بشر می‌باشد که در جریان نا آرامی‌های پس از انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری  بیست و چهارم  خرداد ماه، توسط نیروهای اطلاعاتی در محل کار خود بازداشت شد و در اول مهرماه با تودیع قرار وثیقه 200 میلیون تومانی از زندان آزد شد. اما مجددا در تاریخ 29 آذرماه در حالیکه عازم قم برای شرکت در مراسم خاکسپاری آیت الله منتظری بود بازداشت شد.

 

نیلوفر لاری‌پور شاعر، ترانه‌سرا و خبرنگار نشریه چلچراغ توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد.

گفتنی است لاری پور هیچ گونه فعالیت سیاسی و حزبی نداشته و حتی مطالب وبلاگی او نیز در خصوص مسایل مذهبی و دین بوده است. تنها فعالیت سیاسی لاری پور مربوط به دوران انتخابات و تبلیغات بوده که برای آقای موسوی تبلیغ می‌کرد.

 

نعیمه دوستدار شاعر، نويسنده و روزنامه نگار که در روز هفدهم بهمن بازداشت شده بود هم اکنون در زندان اوین نگهداری می شود.

گفتنی است نعيمه دوستدار فعاليت فرهنگي خود را با سروش نوجوان شروع کرد. او پيش از اين به عنوان سردبير و نويسنده با راديو فرهنگ، ماهنامه باران، سرويس فرهنگي و ادبي گروه مجلات همشهري، سرويس فرهنگي روزنامه جام جم و روزنامه تهران امروز همکاري داشته است. در ماه هاي اخير نعيمه دوستدار با سرويس اجتماعي روزنامه جام جم همکاري مي کرد.

 

هنگامه شهیدی، روزنامه نگار و فعال امور زنان ششم اسفند در پی احضار به وزارت اطلاعات، بازداشت و به بند 209 زندان اوین منتقل شد.

این روزنامه نگار پیش از این و در حوادث بعد از کودتای انتخاباتی بازداشت شده بود. وی به مدت چهار ماه در حبس بود که بیش از نیمی از آن در سلول انفرادی و تحت فشارهای شدید سپری شده بود. وی پس از اعتصاب غذا، با قید وثیقه نود میلیونی از زندان آزاد شد. این روزنامه نگار در دادگاه بدوی به شش سال و سه ماه و یکروز حبس تعزیری محکوم شده است، اما حکم دادگاه تجدیدنظر وی هنوز صادر نشده است.

 

گفتنی است جمعی از خانواده های روزنامه نگاران زندانی در دیدار با سیدمحمد خاتمی،رییس جمهوری پیشین ضمن بیان نگرانی های خود در باره تعداد زیاد روزنامه نگاران زندانی و صدور احکام سنگین برای آنها، به طور مشترک به گفته های محمدجواد لاریجانی، رییس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که گفته بود هیچ روزنامه نگاری در جمهوری اسلامی به دلیل اعتراض و یا حضور در تجمع در زندان به سر نمی برد،اعتراض کردند.

 

زنان باید در مقدرات اساسی "مملکت" دخالت کنند

در حالی که قریب به نه ماه از حوادث پس از انتخابات می گذرد، هنوز تعدادی از زنان در بازداشت بسر می برند. در همین ارتباط  کمیسیون زنان جبهه مشارکت ایران اسلامی در بیانیه ای خواستار آزادی زنان زندانی سیاسی شده و با اشاره به سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی در باب نقش اساسی زنان در سرنوشت جامعه، آورده است: "زنان ایران، سی و یک سال پیش با حضوری تعیین کننده دوشادوش مردان بلکه جلوتر از آنان(به تعبیر امام خمینی) انقلاب را به پیروزی رساندند و و در طول این سه دهه و در برهه های مختلف و حساس، با نقش آفرینی های مؤثر در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به رشد و توسعه کشور مدد رساندند."

 

نویسندگان این بیانیه ضمن تحسین سعه صدر و خویشتنداری خانواده های زندانیان سیاسی اخیر، تأسف شدید خود را از همه اقدامات غیرقانونی پس از انتخابات اعلام کرده و نوشته اند: "از سخنان آقای محمدجواد لاریجانی که فراموش کرده "عالم محضر خداست" و وجود معترضین را در زندان های ایران انکار می کند، تعجب می کنیم."

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

رجوع به مطالب مشابه