گزارشی از میدل ایست آنلاین
حمایت اوباما از آزادي ایرانیان
دوشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۸۹
روز: باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در آستانه سالگرد انتخابات مخدوش ایران، از جهانیان خواست تا از مبارزه مردم ایران براي رسیدن به آزادي،حمایت کنند. این درخواست بعد از آن اعلام شد که رهبران مخالفان راه پیمایي سالگرد انتخاباتي که منجر به انتخاب مجدد محمود احمدي نژاد تندرو شد را لغو کردند.
میرحسین موسوي و مهدي کروبي، رهبران مخالفان در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که این تصمیم براي حفاظت از جان و مال مردم ایران گرفته شده است.
سال گذشته که مردم ایران به پاي صندوق هاي راي رفتند نتیجه اي که با آن مواجه شدند، پیروزي آسان احمدي نژاد بود. کاندیدا هاي مخالف اعلام کردند که در انتخابات تقلب شده است و مردم معترض به نتیجه انتخابات به خیابان ها آمدند و جمهوري اسلامي با استفاده از زور آنها را ساکت کرد.
اوباما در بیانیه اي که توسط یکي از مشاوران حقوق بشري اش خوانده شد، گفت: "شجاعت مردم ایران الگویي براي همه ماست و ما را به چالش مي کشد تا تاریخ را به سمت عدالت هدایت کنیم."
اوباما در بیانه اش گفته است: "این مسوولیت همه مردم و کشورهاي آزاد است تا روشن کنند ما طرف کساني هستیم که در پي آزادي، عدالت و عزت هستند."
اوباما مي گوید که روزي خواهد رسید که مردم ایران بتوانند آزادانه حرف بزنند و بدون ترس ابراز عقیده کنند، روزي که دولت ایران بجاي ارعاب، نماینده مردم کشورش باشد.
اوباما گفت که انتخابات سال گذشته یادآورد سرکوب وحشیانه مخالفان و قتل افراد بي گناه است، مثل کشتن دختر جواني در خیابان.
منظور اوباما ندا آقا سلطان دختر 26 ساله اي است که صحنه مرگش فیامبرداري شد و در سرتاسر دنیا منتشر شد و بدل به سمبل مقاومت مردم علیه حکومت اسلامي شد.
اوباما گفت: "شجاعت مردم ایران در مقابل فشار و سرکوب ستودني است. این ما را به یاد جنبش هاي دموکراسي خواهي مي اندازد که بعد از سال ها مبارزه آزادي و احترام را به همه جاي دنیا بردند".
سالگرد انتخابات ایران درست بعد از تصویب تحریم هاي سازمان ملل علیه برنامه هاي اتمي ایران بود.
اوباما کمي بعد از آنکه به ریاست جمهوري رسید، به ایران پیشنهاد مذاکره داد تا به سه دهه خصومت که از بعد از انقلاب اسلامي در ایران آغاز شده بود، پایان بدهد.
اما دولت آمریکا اعلام کرد که احمدي نژاد به این پیشنهاد پاسخ مشخص نداده است.
هیلاري کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه نسبت به لغو راهپیمایي توسط رهبران مخالف ابراز تاسف کرد.
وي در جریان سفرش با باربادوس گفت: "اینکه مخالفان، راهپیمایی را لغو کردند نه فقط باعث تاسف است بلکه این آشکارا نشانگر این است که چرا رژیم ایران چنین نگراني عمدهاي در سراسر جهان به وجود آورده است."
وي در ادامه گفت: "قتي سرکوب مردم از سوي آنها، تحریف نتیجه انتخابات، فعالیتهاي آنها در زمینه واردات و صادرات تروریسم در جهان و دنبال کردن سلاحهاي اتمی را درنظر بگیرید، به ترکیب بسیار خطرناکي ميرسید."
خانم کلینتون افزود:"به همین دلیل براي همبستگي در کنار مردم ایران ميایستیم، چنان که از بدو کارمان در دولت ایستاده ایم."
----
اعتراض ۵۶ کشور به 'سرکوب' اعتراضات خیابانی در ایران
بی بی سی: نمایندگان ۵۶ کشور جهان در شورای حقوق بشر سازمان ملل با
امضای بیانیه ای از دولت ایران خواستند در مورد سرکوب اعتراضات خیابانی پس
از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته تحقیق کند.
به هنگام مطرح شدن این بیانیه در جلسه امروز (سه شنبه ۲۵ خرداد، ۱۵ ژوئن)
این شورا در ژنو، نماینده ایران از طریق مطرح کردن ایرادهای آئین نامه ای
برای چند ساعت از خوانده شدن متن بیانیه توسط سفیر نروژ جلوگیری کرد.
چند کشور دیگر از جمله پاکستان، چین و کوبا هم به این بیانیه اعتراض کردند.
ضمیر اکرم، نماینده پاکستان در شورای حقوق بشر، به نمایندگی از کشورهای عضو
سازمان کنفرانس اسلامی گفت که انگشت نما کردن یک کشور در جریان مباحثاتی که
قرار بود به کنفرانس تاریخی سال ۱۹۹۳ در وین اختصاص یابد، منصفانه نیست.
اما در متن بیانیه مذکور آمده است که نمی توان نشست شورای حقوق بشر را بدون
اشاره به سالگرد حوادث انتخاباتی ایران برگزار کرد.
کشورهای امضا کنندگان بیانیه به "سرکوب خشونت آمیز مخالفان، بازداشت ها و
اعدام هایی که بدون طی مراحل قانونی انجام شده اند، تبعیض شدید علیه زنان و
اقلیت ها از جمله بهائیان، و محدود کردن آزادی بیان و مذهب" در ایران
اعتراض کرده اند.
این بیانیه به ابتکار آمریکا و نروژ تهیه شده و ۱۶ کشور از ۴۷ کشور عضو
شورای حقوق بشر سازمان ملل در میان امضا کنندگان آن هستند.
تمام ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا هم این بیانیه را امضا کرده اند.
این در حالی است که دولت ایران دیروز (دوشنبه) به شدت به بیانیه اخیر
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مورد وضعیت حقوق بشر در
ایران اعتراض کرده بود.
خانم اشتون در بیانیه ای که روز ۲۲ خرداد، ۱۲ ژوئن و در سالگرد انتخابات
بحث برانگیز ریاست جمهوری ایران صادر کرده بود، از وخیم تر شدن وضعیت حقوق
بشر در ایران و برقراری "جو رعب و وحشت" در این کشور انتقاد کرد.
او در بیانیه مذکور نوشت: "با استفاده از این فرصت به مردم ایران اطمیان می
دهیم که فراموش نشده اند، اتحادیه اروپا به اعتراض خود به ایران ادامه می
دهد و از مسئولان حکومت ایران می خواهد که حقوق شهروندان خود را مطابق
الزاماتی که بر اساس میثاق بین المللی حقوق سیاسی و مدنی و سایر پیمان های
حقوق بشری به آن متعهد شده اند، رعایت کنند".
----
جایزه دمکراسی به «جنبش سبز» ایران رسید
نادر صدیقی (واشینگتن)
۱۳۸۹/۰۳/۲۵
رادیو فردا: جايزه دمكراسى، كه تنديس بانويى با مشعل آزادى در دست تجلى نمادين آن است، هر سال به برجسته ترين مروجان دمكراسى و مدنيت در جهان اعطا مى شود و از جمله برندگان آن واسلاو هاول، نخستين رئيس جمهور چك پس از فروپاشى رژيم كمونيسم در چكسلواكى بوده است.
اين جايزه امسال براى ارج نهادن به تلاش ها و جانبازى هاى كوشندگان راه آزادى و دمكراسى در ايران به جنبش مدنى سبز ايران اهدا شد و باراك اوباما، رییس جمهور آمریکا، در پيامى به اين مناسبت، تلاش هاى ايرانيان براى كسب حقوق جهان شمول خود را ستود.
رییس جمهور آمريكا در پيام خود كه توسط سامانتا پاور، مشاور كاخ سفيد در امور حقوق بشر خوانده شد، گفت:
«طى يك سال اخير مردم ايران كه در پى كسب حقوق جهان شمول خود كوشيده اند، با سركوب در خيابان ها رو به رو شدند، بدون علت به زندان افتادند و به اتهام دروغين خدمت به بيگانه متهم گشتند.»
در پيام آقاى اوباما همچنين گفته شده است: «شهامت ايرانيان به رغم سركوب شديد براى من الهام بخش بود. اين امر يادآور جنبش هاى دمكراتيك است كه طى سال ها موجب آزادى هاى فزون تر و احترام بيشتر به حقوق جهان شمول انسانها در نقاط مختلف جهان شده است.»
«شهامت ايرانيان به رغم سركوب شديد براى من الهام بخش بود. اين امر يادآور جنبش هاى دمكراتيك است كه طى سال ها موجب آزادى هاى فزون تر و احترام بيشتر به حقوق جهان شمول انسانها در نقاط مختلف جهان شده است.»
در پيام رئيس جمهور آمريكا خطاب به ايرانيان با تاكيد بر مسئوليت تمام ملت هاى آزاد جهان مبنى بر اينكه جملگى آنان در كنار ملت ايران قرار دارند، ابراز اميدوارى شده است كه ايرانيان در آينده از حكومتى برخوردار شوند كه نماينده آنها باشد:
«شهامت مردم ايران براى همه ما سرمشقى است كه ما را براى ادامه تلاش هايمان جهت سوق دادن تاريخ به سوى عدالت به چالش مى خواند.»
پيش از قرائت پيام باراک اوباما، خانم روزا دولارا، از رهبران اكثريت دمكرات در مجلس نمايندگان آمريكا طى سخنانى با اشاره به تلاش هاى ايرانيان طى سى سال گذشته براى كسب حقوق مشروع و استقرار دمكراسى در كشور خود با يادآورى رويدادهاى يك سال اخير گفت:
«ديدن تظاهرات خودجوش مردم پس از انتخابات دوازدهم ژوئن براى همه ما جذاب و گيرا بود كه در لحظه اى يكى از بزرگترن ملت هاى جهان براى دمكراسى، آزادى و حقوق مدنى كه ميراث مشروع آنهاست، به اتفاق پا خاستند.»
نماينده مردم ايالت كانتيكات در كنگره آمريكا افزود: «يك سال پس از آن، آنان همچنان به صف آرايى خود ادامه مى دهند. حتى به رغم فشارهاى گسترده، تبعيد و خشونت.»
خانم روزا دولارا با تحسين از نقش زنان در جنبش مدنى ايران گفت: «من از نقش عمده اى كه زنان ايران در اين خيزش شگرف بر عهده داشتند، جرات گرفتم. آنها نقش رهبرى داشتند و همچنان اتهام عليه سياست سركوب و تبعيض دولت را رهبرى مى كنند.»
وى با يادآورى اينكه زنان ايران در سال ۱۹۶۳ و حتى پيش از زنان سویيس از حق راى برخوردار شدند، به تلاش هاى خانم زهرا رهنورد و مرگ تراژيك ندا آقاسلطان اشاره كرد و در پايان با تحسين از نقش سيمين بهبهانى، شاعره ایرانی، در جنبش مدنى ايران گفت: جنبش سبز همچنان زنده و پيشاهنگ حركتى است كه باز نمى ايستد.
سخنران بعدى، عضو جمهوريخواه كميته روابط خارجى مجلس نمايندگان آمريكا بود. وى گفت: «در بحث هاى مربوط به فعاليت هاى رژيم ايران در زمينه تسليحات اتمى و يا پشتيبانى آن از تروريسم، دهشتى كه رهبران تهران عليه مردمان ايران اعمال مى كنند، معمولاً ناديده گرفته مى شود. ولى به رغم اين سركوب ها، ايرانيان همچنان با فداكردن جان خود براى كسب آزادى مبارزه مى كنند.»
اين عضو جمهوريخواه مجلس نمايندگان از لايحه جديد تحريم ها عليه نقض حقوق بشر در ايران سخن گفت و افزود: «با تصويب اين لايحه كه از سوى سناتور جان مك كين و سناتور جوزف ليبرمن به كنگره ارائه شده، نقض حقوق بشر توسط دولت ايران، تحريم هاى تنبيهى جداگانه و بيشترى را به دنبال خواهد داشت.»
در مراسم اهداى جايزه دمكراسى به مردم ايران، آذر نفيسى، نويسنده و استاد دانشگاه جان هاپكينز با اشاره به مبازرات مدنى ايرانيان طى سه دهه اخير به معرفى بابك پيامى فيلمساز ايرانى پرداخت كه تازه ترين ساخته مستند او با نام «ايران، كشمكشى براى آزادى» نمايش داده شد.
جذاب ترين بخش اين مراسم اهداى جايزه دمكراسى سال ۲۰۱۰ به سيمين بهبهانى، به عنوان نماينده شايسته مردم ايران و تجليل از سهم ارزنده او در جنبش مدنى ايرانيان بود.
خانم بهبهانى كه از ۱۷ اسفندماه گذشته از طرف دولت جمهورى اسلامى ممنوع الخروج شده است، با فرستادن پيامى كوتاه از اعطاى جايزه دمكراسى به مردم ايران قدردانى كرد:
«من يك فرد كوچك از وطنم هستم. اينكه مردمان وطن من را مورد احترام قرار داديد، بسيار خوشحالم. و از اينكه مرا يك فرد كوچك را به عنوان نمونه كوچك از آن انتخاب فرموديد، بازهم اظهار خوشحالى مى كنم و اميدوارم كه اين لياقت را داشته باشم.»
مراسم اهداى جايزه دمكراسى سال ۲۰۱۰ ميلادى به مردم ايران با اجراى برنامه موسيقى توسط محسن نامجو، هنرمند پر آوازه ايرانى پايان گرفت.
----
جایزه حقوق بشر اتریش برای شیرین عبادی
15.06.2010
دویچه وله: شیرین عبادی، حقوقدان ایرانی و فعال حقوق بشر، روز سهشنبه جایزه حقوق بشر فلیکس ارماکورا را در اتریش دریافت کرد. وزیر امور خارجه اتریش از دولت ایران خواست حقوق انسانی مردم ایران را نقض نکند و زندانیان سیاسی را آزاد کند.
صبح روز سهشنبه (۲۵ خرداد / ۱۵ ژوئن) پارلمان اتریش در وین میزبان برنده ایرانی جایزه نوبل صلح سال ۲۰۰۳، شیرین عبادی، بود که مدتی است دور از وطن به سر میبرد. پارلمان اتریش به این فعال حقوق بشر جایزه حقوق بشر فلیکس ارماکورا را اهدا کرد.
جایزه حقوق بشر فلیکس ارماکورا (Felix Ermacora) در سال ۲۰۰۵ به ابتکار حزب مردم اتریش (ÖVP) بنیان گذاشته شد. این جایزه از آن پس هر ساله از سوی انجمن مدافع حقوق بشر "فلیکس ارامکورا" به کسانی اعطا میشود که به صورتی چشمگیر در راه حفظ و گسترش حقوق بشر تلاش میورزند. فلیکس ارامکورا (۱۹۲۳-۱۹۹۵) شهروند اتریش و از فعالان معروف حقوق بشر در جهان بوده است.
سخنان وزیر امور خارجه اتریش
شیرین عبادی در وین با میشاییل اشپیندلاگر، وزیر امور خارجه اتریش، نیز دیدار کرد. اشپیندلاگر پس از گفتوگو با خانم عبادی به خبرنگاران گفت: «مبارزه خستگیناپذیر شیرین عبادی برای حقوق انسانها به طور کلی و برای حقوق کودکان و زنان کشورش به طور خاص، بسیار قابل توجه است و بایست از آن حمایت کرد. ما نیاز به چنین شخصیتهایی داریم که با وجود تهدیدهای سختی که علیه خود و خانوادهشان صورت میگیرد، بر اعتقادات خود پافشاری میکنند. خانم عبادی برای جامعه ایران سرمشق است.»
شیرین عبادی، از مؤسسان کانون مدافعان حقوق بشر ایران، ماههاست که به همراه دیگر اعضای رهبری این کانون زیر فشار و مورد تهدید قرار دارد. آخرین مورد فشار بر وی، پخش فیلمی در روز پنجشنبه (۲۰ خرداد) از شبکه ۲ تلویزیون جمهوری اسلامی بود که در آن جواد توسلیان، همسر خانم عبادی، سخنانی علیه وی بیان کرد. آقای توسلیان بعدا گفته است که این سخنان را زیر فشار ابراز داشته است.
وزیر امور خارجه اتریش در سخنان خود در برابر خبرنگاران در وین به وضعیت وخیم حقوق بشر در ایران پرداخت و گفت که نباید به خاطر مناقشه اتمی چشم را بر نقض حقوق انسانی در ایران بست. وی به افزایش شمار زندانیان سیاسی اعدامشده و سرکوب اقلیتها، چون بهاییان و کردها، پرداخت، آن را ناپذیرفتنی خواند و محکوم کرد.
میشاییل اشپیندلاگر در پایان گفت: «آزادی عقیده و دین و بیان، حقوق زنان و حقوق کودکان از حقوق انسانی و جهانگستر هستند. دولت ایران باید به تعهداتی که بخاطر امضای قراردادهای حقوقی بینالمللی دارد، عمل کند. سرکوبها باید سرانجام خاتمه پیدا کنند. زندانیان سیاسی باید آزاد شوند.»
|