بیانیه دکتر زهرا رهنورد به مناسبت سالگرد شهادت ندا
جنبش سبز مرهون پایداری زنان است
چکیده:
موقعیت امروزی جنبش سبز مرهون پایداری زنان است که در کنار همسران و فرزندان خود و به عنوان جمعی از پیشتازان جنبش حضوری بی بدیل داشته اند. جنبش باید بداند تحقق آزادی و دمکراسی بدون زنان سر افراز و بدون محاسبه و اجرای مطالبات رفع تبعیض و خشونت که زنان پیوسته طالب آن بوده اند ممکن نیست.
کلمه: سی ام خرداد ماه ۱۳۸۸ تعداد زیادی از معترضان به نتیجه انتخابات به خیابان ها آمدند تا بپرسند رای ما کجاست؟ جواب معترضانی که به تظاهرات مسالمت آمیزدست زده بودند گلوله بود. در این میان شهادت دختر جوانی که به صورت کاملا آماتور از صحنه شهادتش فیلم گرفته شده بود، جهان را تکان داد. امروز۳۰ خرداد ۱۳۸۹، نخستین سالگرد شهادت اوست؛ او به سمبل شهدای مظلوم جنبش اعتراضی ایران تبدیل شد، جنبشی که تا کنون هم ادامه دارد، و اکنون نیز این جنبش فراتر از اعتراض به نتایج انتخابات پیش میرود. دکتر زهرا رهنورد به مناسبت سالگرد شهادت ندا آقا سلطان و جمعی دیگر از هموطنان بیانیه ای نوشته است.
«سی ام خرداد، سالگرد یکی از باشکوه ترین حضورهای ملی و مردمی در تاریخ کشور ماست. سی ام خرداد، سالگرد غم بار شهادت زنان بیگناه، زنان سلحشور و آزادیخواه و زنان مقاوم است که جنبش سبز بی حضور آنان نمی توانست پایدار بماند. ندا آقا سلطان، شبنم سهرابی، ترانه موسوی از جمله شهدای زن جنبش هستند.
در چنین روزی بار دیگر، حاکمیت فعلی، به روی ملت و مردم سرزمین خود تیر گشود و جوانان و زنان ملت را به خاک و خون کشاند.
در طی یک سال از ۲۲ خرداد هشتاد و هشت تا امروز که سی ام خرداد هشتاد و نه است پیوسته زنان و جوانان و حتی میانسالان در معرض سختترین رنجها، دغذغه ها، نگرانیها، بازجوییها و شکنجه ها بوده اند.
فهرست حضور زنان در جنبش سبز را میتوان طبقه بندی کرد:
- حضور فعال و شجاعانه زنان در سطح خیابانها و حتی در مواردی به عنوان پیشگام و یا حامی مبارزان.
- حضور سلحشورانه و مقاومت مدارانه زنان در زندانها و مقاومت، در برابر شکنجه ها و اعتراف گیریها. (زنانی چون شیوا نظر آهاری، بهاره هدایت، آذر منصوری، مهدیه گلرو، عاطفه نبوی و..)
- حضور با هویتی چون روزنامه نگاران، معلمان، کارگران، فعالان حقوق بشر و هنرمندان و حضوری سخت تر از هر حضور، در مقام مادرانی که در سوگ فرزندان شان در فستیوالهای غم و اندوه گورستانها، لکه ننگی بر سیمای حاکمیت فعلی نشاندند.
مادرانی که هر روز پشت در زندانها آزادی دختران و پسران زندانی خود را مطالبه می کنند و البته همسران زندانیان سیاسی. آنان که مرد خانواده را در کنار خود نمیبینند و با همه این مشکلات دندان بر جگر نهاده اند تا مبادا خون دل دردمندشان، آبروی سلحشوریشان را نزداید.
اینک با سه مخاطب مشکلات زنان مطرح می شود.
نخست روی سخن با جریان پرشکوه جنبش سبز است. موقعیت امروزی جنبش سبز مرهون پایداری زنان است که در کنار همسران و فرزندان خود و به عنوان جمعی از پیشتازان جنبش حضوری بی بدیل داشته اند.
جنبش باید بداند تحقق آزادی و دمکراسی بدون زنان سر افراز و بدون محاسبه و اجرای مطالبات رفع تبعیض و خشونت که زنان پیوسته طالب آن بوده اند ممکن نیست.
حاکمیت فعلی برای اینکه بحرانهای اقتصادی و بین المللی و فرهنگی و سیاسی را زیر نقاب قرار دهد، خشونت را همچنان طراحی و پی گیری می کند که دستگیری ها، حمله به بیوت علمای عظام، پر کردن زندانها در این زمره اند. اما پیشنهاد می کنم به جای این گونه اقدامات آرامش و لطافت و عقلانیت را پیشه خود سازد و بدون هیچ قید و شرطی زندانیان را آزاد کند.
در این روند با آزادی زنان بدون هرگونه قید و شرط حسن نیت خود را ثابت کند و به خاطر داشته باشند که خودشان مادر، همسر و فرزند دارند و حداقل با شبیه سازی عاطفی و عقلانی دست از سر زنان زندانی بردارند و آنها را به حال شکوهمند خود برگردانند.
سالیان متمادی است که زنان مطالبات خود را در چارچوب مبارزه برای برابری، رفع تبعیض و رفع خشونت اعلام کرده اند. حاکمیت برای تحقق این اهداف، اقدامات اساسی را شروع کند.
تعدد زوجات، حضانت، دیه و دهها عنوان دیگر را که خوشبختانه علمای نو اندیش برای آنها راه حل ارائه کرده اند، از مرحله تحقیق و پژوهش و فتوا به مرحله عمل در آورد و در جهت اصلاح فرهنگ و قوانین قیم مابانه نسبت به زنان اقدام کند. از دخالت در زندگی خصوصی افراد به ویژه زنان خودداری کنند و در نهایت در روند رفع بحران و توسعه عقلانیت در کنار آزادی زندانیان سیاسی، برگزاری انتخابات آزاد، آزادی مطبوعات و رسانه ها، احترام به دمکراسی و اجرای قانون اساسی را در همه بندها و بخشهای آن وجهه همت خود قرار دهد.»
----
عفو بینالملل: جمهوری اسلامی قاتل ندا را محاکمه کند
۱۳۸۹/۰۳/۲۹
رادیو فردا:
در آستانه سالروز کشته شدن نداآقا سلطان(۳۰ خرداد) سازمان عفو بینالملل با صدور بیانیهای از مقامهای جمهوری اسلامی خواست قاتل ندا را معرفی کنند.
سازمان عفو بینالملل میگوید: «یک سال پس از کشتن ندا آقا سلطان، کوتاهی مقامهای ایرانی در به دست عدالت سپردان قاتل ندا، نمونهای محکمی از فرهنگ معافیت از مجازات است که از زمان اعتراضهای انتخاباتی سال ۲۰۰۹ گسترش یافته است.»
سازمان عفو بینالملل تصریح میکند: «کشتن غیرقانونی ندا نه تنها مظهر نقض متعدد حقوق بشر ایرانیها در طول سال گذشته است..... بلکه نشانگر خودداری مداوم دولت از به محاکمه کشاندن کسانی است که مسئول شکنجه و کشتن مخالفان دولت بودهاند.»
ندا آقا سلطان، دختر ۲۶ ساله تهرانی، یک روز پس از آنکه آیتالله خامنهای در نماز جمعه ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ مخالفان را مسئول خونهای ریخته شده دانست، و نسبت به هرگونه اعتراض خیابانی هشدار داد، به ضرب گلوله در نزدیکی خیابان امیرآباد کشته شد.
ندا آقا سلطان یکی از دهها نفری بود که در حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران کشته شدند.
در فهرستی که هیات پیگیری میرحسین موسوی و مهدی کروبی در سال گذشته منتشر کردند، نامهای بیش از ۷۰ نفر قید شده است که در جریان رویدادهای پس از انتخابات کشته شدهاند.
سازمان عفو بینالملل در ادامه میگوید: «با وجود انبوهی از شواهد ویدئویی و شاهدان عینی، مقامهای ایرانی هیچگونه تحقیق مستقلی نه برای مرگ ندا و نه برای مرگهای بسیاری به دست نیروهای دولتی، از ماه ژوئن تا دسامبر ۲۰۰۹ انجام ندادهاند.»
عفو بینالملل تصریح میکند: «مقامهای ایرانی ادعاهایی که نیروی شبهنظامی بسیج را مسئول مرگ ندا میداند، رد میکنند و به جای آن دستهای از افراد و سازمانها از جمله، بیبیسی، سیانان، سیآیای و حتی پزشکی که هنگام گلوله خوردن ندا به کمک او شتافت را متهم میکنند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «واکنش دولت به کشتن ندا اقدام خودخواهانهای برای حفظ وجهه بوده است.»
سازمان عفو بینالملل همچنین خواستار آن شده است که مقامهای ایرانی اجازه دهنده ناظران حقوق بشر سازمان ملل اجازه ورود به کشور پیدا کنند.
عفو بینالملل در این بیانیه خطاب به حاکمان جمهوری اسلامی گفته است که تلاش آنها برای پاک کردن قرائن و شواهد، خللی در عزم مردم ایران را برای رسیدن به حقیقت و عدالت در مورد کشتن ندا و دیگران، وارد نمیکند.
پس از آنکه ویدئوی تیر خوردن دنیا در سراسر جهان مخابره شد، مقامهای ایرانی در ابتدا اعلام کردند که ندا زنده است و در خارج ایران به سر میبرد؛ در ادامه مقامهای ایرانی خبرنگار بیسیسی، سازمانهای جاسوسی غربی، آرش حجازی و دیگران را متهم به قتل ندا کردند.
در آخرین فیلمی که درباره ندا از سیمای جمهوری اسلامی پخش شده، سازمان مجاهدین خلق متهم به تیراندازی به سوی ندا شده است.
در این فیلم، عباس کارگر جاوید، همان بسیجیای که مردم حاضر در صحنه کارت شناسایی وی را گرفتند و تصاویر وی را در اینترنت منتشر کردند، میگوید که وی اصلا در آن روز اسلحهای نداشته است و صرفا برای بررسی اوضاع در صحنه حضور داشته است.
به گفته آرش حجازی، پزشکی که تا آخرین دقایق سعی در نجات ندا داشت، مردم حاضر در صحنه این بسیجی را در حالی دستگیر کردند که وی میگفته است نمیخواستم بکشمش؛ با این حال عباس کارگر جاوید در این فیلم میگوید که وی در آن موقع گفته است که من نبودم. |