بازگشت به صفحه اول

 

 
 

۱۱۰۰ سال زندان برای زندانیان سیاسی ایران در حال اجراست

۰۴ مهر ۱۳۸۹
جرس: زندان اوین و بند 350 آن هم اکنون تبدیل به مرکزی جهت اعمال فشار و محدودیت بیشتر برای زندانیان سیاسی- عقیدتی ایران تبدیل شده است. هم اکنون حدود 145 نفر در این زندان به اتهام های سیاسی و عقیدتی در حال گذران دوران زندان خود هستند. جوان ترین این زندانیان جوانی 19 ساله به نام محسن شوشتری است که به یک سال حبس محکوم شده و مسن ترین آنها امیرعلی مهرنیا با 73 سال سن است. او یک معلم بازنشسته است که درحوادث پس از انتخابات بازداشت و به دو سال زندان محکوم شده است.

 مشخصات دقیق ۲۱۶ زندانی سیاسی- عقیدتی و امنیتی در زندان های مختلف ایران شناسایی شده است که بیش از ۱۱۰۰ سال محکومیت دارند و در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان های مختلف ایران هستند. این در حالی است که از میان این زندانیان برخی به اعدام و حبس ابد محکوم شده اند که اگر برای هر کدام از این افراد و میزان محکومیت شان، چندین سال را در نظر بگیریم، بیش از یک هزار و ۵۰۰ سال زندان خواهد شد که میزان بالایی از این هزار و پانصد سال زندان به جرم آزادی طلبی و دموکراسی خواهی در ایران برای این افراد صادر شده و هم اکنون در حال اجراست.

این گزارش مستند از اسامی زندانی ها توسط یاران گمنام جنبش سبز در زندان اوین در اختیار کلمه قرار گرفته است.

براساس این گزارش ، زندان اوین و بند ۳۵۰ آن هم اکنون تبدیل به مرکزی جهت اعمال فشار و محدودیت بیشتر برای زندانیان سیاسی- عقیدتی ایران تبدیل شده است. هم اکنون حدود ۱۴۵ نفر در این زندان به اتهام های سیاسی و عقیدتی در حال گذران دوران زندان خود هستند. جوان ترین این زندانیان جوانی ۱۹ ساله به نام محسن شوشتری است که به یک سال حبس محکوم شده و مسن ترین آنها امیرعلی مهرنیا با ۷۳ سال سن است. او یک معلم بازنشسته است که درحوادث پس از انتخابات بازداشت و به دو سال زندان محکوم شده است.

از میان این زندانیان شش نفر بلاتکلیف، ۹ نفر محکوم به اعدام، ۴ نفر در مرحله بازپرسی و ۱۳ نفر به اتهام جاسوسی محکوم هستند. عمده این ۱۴۵ نفر را دانشجویان و فعالان سیاسی-مطبوعاتی تشکیل می دهند.

از سوی دیگر تمام گروه های سیاسی از جمله جبهه مشارکت، مجاهدین انقلاب، ملی –مذهبی ها، کارگزارانی ها، ادوار تحکیم وحدت و دفتر تحکیم وحدت نمایندگانی در میان این زندانیان دارند. روزنامه نگاران مستقل و معترضان اجتماعی –فرهنگی و منتقدان به کودتای ۲۲ خرداد سال ۱۳۸۸ که در فواصل بین ۲۵ خرداد، روز قدس و عاشورا بازداشت شده اند ،تعداد دیگری از این زندانیان سیاسی را تشکیل می دهند. زندانیان سیاسی-عقیدتی مستقر در بند ۳۵۰ زندان اوین روی هم رفته باید ۶۴۰ سال زندانی بکشند.

از میان زندانیان شناسایی شده، تعداد ۴۴ نفر را فعالان کرد تشکیل می دهند. این افراد هم اکنون در زندان های مختلف ایران دوران زندان خود را سپری می کنند. در میان آنها شاکر باقی بالاترین میزان حبس به مدت ۳۵ سال را دارد که از سال ۱۳۸۷ در زندان کاشمر به سر می برد. فرید صادقی هم با داشتن حبس ابد هم اکنون ۱۸ سال است که در زندان ارومیه به سر می برد.

زندانیان سیاسی کرد باید مجموعا ۳۲۲ سال زندان را بگذرانند. از میان آنها سه نفر هم محکوم به اعدام هستند. شنیده شد که هم اکنون ۲۰ نفر دیگر از زندانیان کرد که تا کنون قادر به شناسایی نام آنها نشده ایم، در زندان های غرب کشور منتظر اجرای حکم اعدام خود هستند.

علاوه بر این تا کنون تعداد ۲۵ نفر از زندانیان به خاطر وابستگی های خانوادگی و فامیلی به سازمان مجاهدین که در زندان های تهران و کرج زندانی هستند، شناسایی شده اند. اغلب این افراد هرگونه همکاری و وابستگی تشکیلاتی خود را به این سازمان رد کرده اند. شش نفر از این زندانیان زن هستند که خانم فرح واضحان و از میان مردان آقای علی صارمی حکم اعدام دارند و منتظر اجرای حکم خود هستند.

یادآور می شود که این فهرست شامل زندانیانی است که تاکنون با مشخصات کامل و با همکاری خود زندانیان سیاسی شناسایی شده و میزان محکومیت آنها لحاظ شده است که با احتساب آنهایی که هنوز شناسایی نشده و یا هم اکنون در زندان های امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات و یا زندان های وابسته به سپاه به سر می برند، تعداد آنها و میزان سال هایی که باید در زندان سپری کنند بیش از این خواهد بود.

تخمین ها این میزان زندان را تا ۲ هزار سال زندان برآورد می کند. این در حالی است که هم اکنون تعداد زیادی از فعالان سیاسی – فرهنگی و دانشجویی با حکم های سنگین در بیرون از زندان در قالب مرخصی و یا منتظر اجرای حکم به سر می برند. در یک مورد تنها نیروهای ملی – مذهبی دارای حدود ۱۰۰ سال زندان هستند که برخی گمانه زنی ها هم اکنون با اجرای حکم زندان هدی صابر حاکی از آن است که حکم دیگر اعضاء و وابستگان و نزدیکان این گروه اجرا شود.

در میان این زندانیان هم اکنون تعدادی زندانی از کشورهای ترکیه، ترکمنستان و سوریه وجود دارند که دولت احمدی نژاد آشکارا بین شرایط نگهداری آنها و زندانیان غربی تفاوت می گذارد. در حالی که زندانیان غربی را در هتل های چند ستاره پذیرایی می کند و شرایط را برای دیدار آنها با خانواده هایشان فراهم میکند، این زندانیان فاقد امکان تماس تلفنی هستند و برای دیدار با سفرای کشورهای خود در تهران و تماس تلفنی با خانواده هایشان دچار مشکل هستند. متین ارجان از ترکیه و رمضان احمد کمال از سوریه  و باتیر شاه محمداف و چاری دو تبعه ترکمنستان هستند.

----

عفو بین الملل: جايي كه مروجان عدالت خود قرباني بي عدالتي مي شوند

کمیته دانشجویی دفاع از زندانیان سیاسی: سازمان عفو بین الملل روز جمعه با انتشار مطلبی در مورد وضعیت عمادالدین باقی نویسنده و فعال حقوق بشر، علیرغم اتهام مصاحبه با آیت الله منتظری، محکومیت وی را ناشی از فعالیت های حقوق بشری باقی عنوان کرد. نایب رئیس عفو بین الملل در خاورمیانه و شمال آفریقا وضعیت حال حاضر عمادالدین باقی را نشانگر تداوم سرکوب فعالان در ایران توسط دولت دانست.

سازمان عفو بین الملل از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا عمادالدین باقی، روزنامه نگار و مدافع برجسته حقوق بشر را که مجموعا به هفت سال زندان - از جمله شش سال زندان به خاطر مصاحبه اش با آیت الله منتظری از روحانیون اصلاح طلب - محکوم شده است را زندانی نکنند.

روز چهارشنبه گفته شد که محکومیت عمادالدین باقی رئیس انجمن دفاع از حقوق زندانیان (که هم اکنون توسط مقامات جمهوری اسلامی تعطیل شده است) که پس از شش ماه بازداشت به قید وثیقه آزاد شد، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی برای بر هم زدن امنیت کشور» بوده است. این در حالی است که او چندی پیش به خاطر پرونده دیگری محاکمه شده بود.

اتهام باقی، مصاحبه تلویزیونی سال 2008 وی با آیت الله العظمی منتظری که در دی ماه سال گذشته و در پی فوت این روحانی از بی بی سی فارسی پخش شد، عنوان گردید.

به گفته امنستی اینترنشنال، «اما در پی بازداشت باقی در دی ماه سال گذشته، هنگام بازجویی کمتر به مصاحبه با آیت الله العظمی منتظری اشاره شده و از وی سوالاتی در مورد دیدگاهش در مورد مجازات مرگ و ارتباط با گروه های حقوق بشر از جمله عفو بین الملل و فعالیت انجمن دفاع از حقوق زندانیان پرسیده شد که نشان می دهد که او در واقع به علت فعالیت های حقوق بشری اش بازداشت شده است.»

عمادالدین باقی در ارتباط با تاسیس انجمن دفاع از حقوق زندانیان در مرداد ماه سال جاری توسط شعبه ١٥ دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس و پنج سال محرومیت از فعالیت های سیاسی و رسانه ای محکوم گردید.

این مدافع حقوق بشر و برنده جایزه «مارتين انالز» هم اکنون با سپردن وثیقه آزاد است اما در صورتی که درخواست استیناف وی رد شود با زندان مواجه خواهد بود.

حسیبه حاج صحراوی نایب رئیس عفو بین الملل در خاورمیانه و شمال آفریقا گفت: «این نمونه دیگری از تعقیب قضایی عماد الدین باقی، فعال حقوق بشری که بارها به دلیل فعالیت های خود زندانی شده، توسط مقامات جمهوری اسلامی است.»

«گرفتاری وی نشانگر تداوم سرکوب فعالان در ایران توسط دولت می باشد که کسانی که علیه نقض حقوق بشر در ایران صحبت می کنند با مسایلی همچون ارعاب، بازداشت و یا موارد بدتری مواجه هستند.»

صحراوی اضافه کرد: «در صورتیکه وی مجبور به سپری کردن این احکام گردد، سازمان عفو بین الملل وی را یک زندانی عقیدتی تلقی خواهد نمود.»

عمادالدین باقی که در سال ۲۰۰۹ به خاطر فعاليت‌های حقوق بشری اش برنده جايزه «مارتين انالز» شده است، بطور سیستماتیک توسط مسئولین مورد هدف قرار گرفته و چندین پرونده معوق دیگر نیز دارد.

عمادالدین باقی، 49 ساله از اختلالات قلبی و ناراحتی کلیه که ناشی از شرایط نامناسب زندان، از جمله تاخیر در معالجات پزشکی است، در رنج است.

وی آخرین بار در دی ماه سال گذشته، یک روز پس از اعتراضات روز عاشورا در تهران بازداشت شد.

به گزارش وبسایت باقی، در سی سال گذشته وی بیش از 85 بار به دادگاه و بازپرسی فراخوانده شده، یکبار محکومیت جریمه مالی، جلوگیری از انتشار 13 کتاب، 5 سال محرومیت از فعالیت های مدنی و رسانه ای و روی هم رفته 18 سال و نیم محکومیت زندان دریافت کرده، و پیش از این نیز در مجموع چهار سال و نیم در زندان بوده است.

حسیبه حاج صحراوی گفت: «اگرچه وی در حال حاضر آزاد است، اما زندگی عمادالدین باقی، تبدیل شده به یک "زندان زندگی" در یک دنیای نامشخص و پیچیده، جايي كه مروجان عدالت خود قرباني بي عدالتي مي شوند.

فعالان حقوق بشر دائما به خاطر کارهایشان توسط مسئولان جمهوری اسلامی مورد هدف قرار می گیرند. سایر موارد اخیر به شرح زیر می باشد:

- نوشین احمدی خراسانی، فعال برجسته حقوق زنان، که در 31 شهریورماه برای «تبلیغ علیه نظام» از طریق نوشتن و درج مطالب علیه نظام در سایت مدرسه فمینیستی، و شرکت در اعتراضات پس از انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری تفهیم اتهام گردید. وی در حال حاضر آزاد می باشد.

- در 27 شهریور ماه سال جاری، شعبه 26 دادگاه انقلاب تهران سعید حائری و شیوا نظرآهاری، دو فعال حقوق بشر را به اتهام «اخلال در نظم عمومی» و «محاربه» به زندان محکوم کرد. سعید حائری همچنین به شلاق محکوم گردید.

این دو عضو کمیته گزارشگران حقوق بشر – سازمانی که در سال 2006 و با هدف مبارزه با نقض حقوق بشر تاسیس شد – در حال حاضر آزاد می باشند.

- نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، در 13 شهریور ماه 1389 بازداشت و هم اکنون در زندان اوین تهران و در سلول انفرادی می باشد. وی تفهیم اتهام نگردیده اما در برگه احضاریه وی مواردی همچون «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» و «اقدام علیه امنیت ملی» مطرح شده است. همسر و وکیل وی تهدید شده‌اند که در صورت صحبت در مورد وضعیت نسرین ستوده بازداشت خواهند شد.

- مریم بیدگلی و فاطمه مسجدی از فعالان حقوق زنان، که به دلیل "تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به نفع گروه فمینیستیِ (کمپین) مخالف نظام از طریق انتشار و جمع آوری امضاء برای تغییر قوانین تبعیض آمیز در مورد زنان" در پنجم شهریور ماه سال جاری به یک سال زندان محکوم شدند.

ایشان در اردیبهشت ماه 1388 دستگیر و نزدیک به 2 هفته در بازداشت بسر بردند. هر دو عضو کمپین یک میلیون امضاء که برای رفع تبعیض‌های قانونی علیه زنان تلاش می کند می باشند.

----

یکی از زنان دستگیر شده روز عاشورا به زندان قرون وسطایی گوهردشت کرج تبعید شد

بنابه گزارشات رسیده به "فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران"زندانی سیاسی مریم اکبری منفرد صبح امروز از زندان اوین به زندان گوهردشت کرج منتقل شد.

روز دوشنبه 5 مهر ماه یکی از دستگیر شدگان روز عاشور زندانی سیاسی مریم اکبری منفرد را از بند زنان زندان اوین به زندان قرون وسطایی گوهردشت کرج تبعید کردند.

خانم مریم اکبری منفرد  پس از اعتراضات گسترده روز عاشورا با یورش مامورین وزارت اطلاعات در 10 دی ماه  به منزل آنها دستگیر و به سلولهای انفرادی بند 209 زندان اوین منتقل شد. او تا روز 22 بهمن در شکنجه گاه 209 تحت شکنجه های جسمی و روحی بازجویان وزارت اطلاعات قرار داشت.خانم اکبری در روز  16 اردیبهشت ماه 88 به شعبه 15 دادگاه انقلاب برده شد و توسط قاضی فرمایشی صلواتی مورد محاکمه قرار گرفت و به 15 سال زندان محکوم شد.

بازجویان (شکنجه گران) وزارت اطلاعات در بند 209 او را به محاربه،داشتن ارتباط با سازمان مجاهدین و اتهامات متعدد دیگر متهم کردند تا علیه وی پرونده سازی نمایند و خانم اکبری را به احکام سنگین و غیر انسانی محکوم کنند.

فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران،دستگیری،شکنجه و صدور احکام سنگین و غیر انسانی و تبعید زندانیان سیاسی به زندانهای قرون وسطایی را محکوم می کند و از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و سایر مراجع بین المللی خواستار ارجاع پرونده جنایت علیه بشریت این رژیم به شورای امنیت سازمان ملل متحد برای گرفتن تصمیمات لازم اجرا می باشد.

فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران

31 شهریور 1389 برابر با 22 سپتامبر 2010

----

نامه سرگشاده آیت الله بروجردی به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد

نامه سرگشاده آیت الله بروجردی که برای "فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران" جهت انتشار و اطلاع عموم ارسال گردید است. این نامه در روز 23 سپتامبر در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو قرائت شده است و همچنین در اختیار خانم ناوی پیلای، کمیسرعالی، آقای سیهاساک فونکیتکیو، رئیس شورا و نمایندگان کشورهای عضو آن نهاد قرار داده شد. پیش از خواندن متن، چکیده ای از سوابق فعالیتهای آقای بروجردی برای جدائی دین از حکومت طی سالهای قبل از آخرین بازداشت در سال 2006، به همراه گزارش هائی از شکنجه های جسمی و روحی اعمال شده بر وی در زندان، ارائه گردید. متن نامه به قرار زیر می باشد:

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد،

ریاست محترم ، اعضای گرامی ،

سلام مرا از اسارتگاه ظالمانه و مشقت بار جمهوري اسلامي ايران بپذيريد،

همانطور که استحضار دارید، در طول تاریخ، تداخل دین در حکومت محیط را برای رشد اختلافات مذهبی، افراط گرائی، ظهور حکومت های استبدادی و ارتکاب خیانتها و جنایات گسترده تحت لوای دین، مستعد نموده است. وضع قوانین ناعادلانه علیه اقلیتهای قومی و مذهبی، تبعیض جنسیتی و همچنین اعمال مجازات های غیر انسانی از قبیل اعدام، سنگسار، شلاق و زندان، همگی از نتایج دخالت دادن دین در حکومت می باشد.

رژیم حاکم بر ایران که یک نمونه بارز از حکومت های دینی می باشد، هیچ اعتقادی به حق آزادی قلم، بیان و اندیشه ندارد. در چنين فضائي، اقلیتهای مذهبی که شامل سنی ها، مسیحیان، زرتشتیان، بهائیان، یهودیان و.... می شوند، همچنین دراویش و حتی شیعیانی که به قرائتی متفاوت از اسلام اعتقاد دارند، تحت آزار و فشار قرار می گیرند. آنها با کوچکترین اعتراض و انتقادی بازداشت و با اتهامات واهی در دادگاه های غیرقانونی بدون داشتن وکیل محاکمه و به مجازات های سنگین و حتی اعدام محکوم می شوند.

نقض مفاد منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد و بی اعتنائی به قوانین بین المللی توسط رژیم ولایت فقیه، از ابتدای تاسیس آن در سال 1357 پدیدار شد و همواره بر شدت سركوب و شكنجه دگراندیشان افزوده گردید. تا جائی که وقايع پس از انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه 1388، هرگونه تردیدی را نسبت به ماهیت دیکتاتوری آن از بین برد. امروزه تمامی خانواده های ایرانی، داغدار یا آسیب دیده هستند و بسياري از آنها تحت تاثير سیستم تفتيش عقايد و خفقان موجود، به ناچار باورداشت های خود را پنهان کرده و یا مجبور به ترک وطن شده اند. اکنون در سراسر جهان، حکومت مدعی اسلام سیاسی در ایران، مبین بی عدالتی ها و اقدامات خشونت بار است.

علاوه بر اینها، رژیم مستبد ایران با دامن زدن به اختلاف ها و جنگ ها در ممالك دیگر و ماجراجوئی های تسلیحاتی و هسته ای، صلح و امنیت جهانی را به مخاطره انداخته، به طوری که در حال حاضر منطقه سوق الجیشی خاور میانه روی بمب ساعتی قرار گرفته است.

جامعه جهانی یک مجموعه به هم پیوسته است و حل بحران های فرا منطقه ای و برقراري دمکراسی و صلح در سراسر دنیا، بدون تشریک مساعی همگان مقدور نخواهد بود. لذا انتظار می رود سریعا کمیته ای از حقوقدانان و کارشناسان بین المللی تشکیل شود که با استناد به شواهد و مدارک واقعی از آنچه در ایران و خاورمیانه می گذرد، نتایج سوء ناشی از حاکمیت دینی را بررسی نموده و راهکارهای عملی جهت صدور قطعنامه ای در سازمان ملل متحد، با موضوع جدائی دین از حکومت را پیگیری نمایند.

همچنین اقدامی همه جانبه جهت تحت فشار قرار دادن حکومت سرکوبگر ایران برای پذیرش رفراندومی آزاد زیر نظر ناظران بین المللی به عمل آید، تا مردم ستمدیده این سرزمین بتوانند حاکم بر سرنوشت خویش شوند.

به اميد همبستگی جهانی برای رهائي از بحران های جاری

و با آرزوی برقراری صلح و آزادی در سراسر دنیا

سید حسین کاظمینی بروجردی، زندان اوین

----

انتقال رزیتا واثقی به زندان وكیل آباد مشهد

دوشنبه 05 مهر 1389

خبرگزاری هرانا: رزیتا واثقی، شهروند بهایی ساکن مشهد پس از تحمل شش ماه سلول انفرادی به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد.

رزیتا واثقی شهروند بهایی ساكن مشهد كه در 24 اسفند ماه 1388 بازداشت شده بود پس از 6 ماه حبس انفرادی در بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر مذكور به زندان وكیل آباد مشهد منتقل گردید .

شایان ذكر است مسئولین دادسرای انقلاب مشهد دلیل این انتقال را چنین اعلام كرده اند كه چون رزیتا واثقی پیش از این طبق پرونده ای مربوط به سال 1384 به 5 سال حبس تعزیری محكوم شده لذا نامبرده برای گذراندن دوران محكومیت به زندان وكیل آباد مشهد منتقل شده است .

یادآوری می شود در حال حاضر سه شهروند بهایی دیگر به نام های سیما رجبیان ، ناهید قدیری و نسرین قدیری در حال سپری كردن محكومیت خود در بند زنان زندان وكیل آباد مشهد هستند.

----

شرایط وخیم زندانیان سیاسی گمنام تبعیدی به زندان مرکزی یزد

دوشنبه 05 مهر 1389

خبرگزاری هرانا: شش تن از زندانیان سیاسی گمنام زندان مرکزی یزد در شرایط وخیم و در میان زندانیان خطرناک با جرایم مواد مخدر، قتل و سرقت مسلحانه نگهداری می شوند.

زندان مرکزی یزد یکی از زندانهای است که تبعید زندانیان سیاسی بدانجا در طول سالهای اخیر از سوی دستگاه قضایی اعمال شده است و برخی از زندانیان سیاسی سالهای طولانی و در شرایط سخت و طاقت فرسای این زندان تحمل حبس می نمایند که تا کنون اسامی آنها از سوی سازمان های حقوق بشری معرفی نشده است.

اسامی و اتهام برخی از این زندانیان گمنام که توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گردآوری شده است به قرار زیر است:

علی صالحی، اهل روانسر به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به 20 سال حبس تعزیری در تبعید محکوم شده است و 14 سال است که در زندان مرکزی یزد تحمل حبس می نماید.

خلیل فتاحی، اهل کامیاران معلم آموزش و پرورش به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به 18 سال حبس تعزیری در تبعید محکوم شده است، نامبرده تا کنون در شهرهای کامیاران، سنندج و ماکو نیز تحمل حبس نموده است.

رستم ارکیا، اهل ماکو به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده که این حکم در دادگاه تجدید نظر به 20 سال حبس تعزیری در تبعید تقلیل یافته است.

ولی درودی، اهل کامیاران به اتهام عضویت در گروه معاند نظام به حبس ابد در تبعید محکوم شده است و 15 سال است که در زندان مرکزی یزد تحمل حبس می نماید.

محمد مرادی، اهل سرپل ذهاب به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به 20 سال حبس تعزیری محکوم شده است و 15 سال است که در زندان مرکزی یزد تحمل حبس می نماید.

هومر یا هومن امامی، اهل جوانرود به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در احزاب مخالف نظام به حبس ابد در تبعید محکوم شده است و 15 سال است که در زندان یزد نگهداری می شود.

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

مطالب مشابه 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران