|
|
|||
جیب کوچک کارگران، وزن زیاد هزینهها بهای سبد کالاهای ضروری رشد قابل ملاحظهای داشته است سه شنبه ۶ مهر ۱۳۸۹ گرچه به باور مزدبگیران کارگر با ۳۰۳ هزار تومان شکاف ایجاد شده میان دخل و خرج زندگی همچنان خالی باقی میماند؛ اما به نظر میرسد در نتیجه ادامه نابسامانیهای اقتصادی در مدت ۶ ماه گذشته بر گستره دهانه این شکاف افزوده شدهاست.
آفتاب: بیش از 6 ماه از زمانی که شورای عالی کار حداقل مزد کارگران را برای سال ۸۹ تعیین کرد میگذرد و در طی این مدت میلیونها کارگر ایرانی ناراضی از این تصمیم اعضای شورای عالی کار برمبنای مزد پایه ۳۰۳ هزار تومان در هر ماه، کار کردند تا معاش خانواده خود را آبرومندانه تامین کنند.
به گواه آمارهای موجود شورای عالی کار در حالی در تاریخ ۲۲ اسفند سال ۸۸ تصمیم قطعی خود را در مورد حداقل مزد جدید گرفت و با افزایش ۱۱درصدی درآمد کارگران در سال ۸۹ موافقت کرد که طی این ۶ ماه بهای سبد کالاهای ضروری رشد قابل ملاحظهای داشته است. درحالی که در تمام مدت ۶ ماه اخیر مطالبات مزدی کارگران بر مبنای مزد پایه ۳۰۳ هزار تومان در ماه پرداخت شدهاست. گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که هزینه متوسط ” هر خانوار ایرانی ماهانه بالغ بر ۵۱۳ هزار و ۳۹۱ تومان هزینه میکند که از پایه مزدی تعیین شده ۲۱۰ هزار و ۳۹۱ تومان کمتر است.
“
برخی اقلام ضروری (لبنیات، تخم مزغ، برنج، حبوبات، میوه و سبزی تازه، گوشت قرمز و مرغ، قند، شکر چای و روغن نباتی) از حدود حدود ۷۰۳ هزار و ۲۷۰ ریال در هفته منتهی به ۲۱ اسفند سال ۸۸ (شب تعیین حداقل دستمزد سال ۸۹ ) به یک میلون و دویستوپنجاهوپنج هزار و سیصد و ۱۰ ریال در هفته منتهی به آغاز مهرماه (۲/۷/۸۹) افزایش یافته است.
با فرض اینکه مقدار کالری موجود در سبد فوق برابر ۸۴ هزار و ۵۱۰ واحد است و نیز پذیرش این مطلب که مطابق تعاریف پذیرفته جهانی حداقل کالری روزانه مورد نیاز برای هر فرد ۲ هزار و ۱۷۹ واحد(ماهانه ۶۵ هزار و ۳۷۰ واحد) است میتوان با یک تناسب ساده نتیجه گرفت که هر ایرانی برای رفع گرسنگی ماهانه خود باید مبلغی در حدود ۹۶ هزار تومان هزینه کند که به صورت تقریبی معادل ثلث حداقل حقوق یک کارگر ساده است. اما از آنجا که شورای عالی کار در زمان تعیین دستمزدها مبلغ ۳۰۳هزار تومان را برای یک خانواده 4 نفری تعیین کرده است بدیهی است با اضافه شدن تعداد اعضای خانواده فرد مزد بگیری این هزینه از ثلث حقوق فراتر خواهد رفت. از سوی دیگر اگر براساس نتایج بررسیهای سال ۸۷ بانک مرکزی بپذریم مواد غذایی همچنان ۲۳.۸ درصد از کل هزینههای ناخالص هر خانوار را تشکیل میدهند میتوان با تناسب ساده دیگر فهمید که برای تامین سایر هزینههای پوشاک، مسکن، آب و برق، بهداشت و درمان و حمل و نقل باید درحدود ۴۱۷ هزار و ۳۹۱ تومان هزینه کرد. بر این اساس درمجموع میتوان نتیجه گرفت که هر خانوار ایرانی ماهانه بالغ بر ۵۱۳ هزار و ۳۹۱ تومان هزینه میکند که از پایه مزدی تعیین شده ۲۱۰ هزار و ۳۹۱ تومان کمتر است. ----
گرفتن تعهد کتبی از کارکنان شرکت واحد برای عدم بیان مشکلات
کاری خود
بنابه گزارشات رسیده به "فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران"
حراست شرکت واحد، کارکنان شرکت اتوبوس رانی تهران و حومه
را وادار
به امضای تعهدی می کند که رانندگان در مورد مسایل شرکت واحد با
هیچ رسانه ای اعم از داخلی و یا خارجی حق مصاحبه ندارند.
در طی چند روز گذشته به دستور حراست شرکت واحد تهران به کلیه
نواحی اعلام شده است که کارکنان نواحی مختلف تهران باید تعهدی
را امضا نمایند که در آن نوشته شده است؛ که کلیه رانندگان
متعهد می شوند که در مورد مسایل شرکت واحد از جمله؛ وضعیت و
شرایط اعضای دستگیر شده سندیکا، اخراج کارکنان،عدم پرداخت حقوق
و مزایا،برخورهای غیر انسانی حراست و کمیته انظباطی با
کارکنان،شرایط سخت کاری و مشکلات دیگر کارکنان با هیچ رسانه ای
اعم از داخلی و خارجی حق مصاحبه را ندارند.
گرفتن تعهد در طی چند روز گذشته از ناحیه غرب تهران آغاز شده
است که با مقاومت کارکنان شرکت واحد مواجه است. مسئول ناحیه با
تهدید سعی دارد که کارکنان را وادار به امضای تعهد نماید.
در حال حاضر شرکت واحد با بحران حاد مدیریتی مواجه شده است و
تحت عنوان خصوصی سازی خطهایی از خطوط تندروی شرکت واحد در
اختیار شرکتهای خصوصی که در مالکیت سپاه پاسداران است قرار
گرفته است از جملۀ آنها خط تندروی شماره 7 (راه آهن- تجریش) می
باشد.
فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران
06 مهر 1389 برابر با 28 سپتامبر 2010
|
||||