اعتراض سینماگران؛ 'هر کجا جمع شویم آنجا خانه سینما است'

شنبه 07 ژانويه 2012 - 17 دی 1390

تعدادی از سینماگران ایرانی در واکنش به اعلام انحلال خانه سینمای ایران توسط دولت و دفاع وزیر ارشاد و معاون سینمائی او از این اقدام، با انتشار بیانیه هایی از این نهاد مدنی دفاع کردند.

از جمله بهمن فرمان آرا، کارگردان سینمای ایران با انتشار بیانیه ای، این اقدام را توهین به سینمای ایران دانست و اعلام کرد که جوایز دریافتی خود از جشنواره‌های فیلم فجر را در اعتراض به انحلال خانه سینما پس می فرستد.

در بخشی از بیانیه آقای فرمان آرا آمده است: "وقتی معاونتی که دستور کارش گسترش و حمایت سینما است برای تسویه حساب های شخصی خانه سینما، تنها سنگر تشکل های صنفی را منحل می کند، چیزی که نمی داند این است که هر کجا که ما جمع بشویم، نامش خانه سینما است."

آقای فرمان آرا معاون سینمایی وزارت ارشاد ایران را به ناآگاهی از "مشکلات اهالی واقعی سینما برای زندگی" متهم کرد.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز سه شنبه ۱۳ دیماه (۳ ژانویه) در نامه ای به خانه سینما، فعالیت های این نهاد را "فاقد وجاهت قانونی" اعلام کرد و از دست اندرکاران این نهاد خواست که ظرف مدت ۴۸ ساعت کلیه فعالیت های خود را متوقف کنند.

یک روز پس از آن، محمدمهدی عسگر پور، مدیرعامل خانه سینما، نامه ارسالی این وزارتخانه را "فاقد مبنای قانونی" دانست و گفت: "ما منتظر تشکیل دادگاه می مانیم که در ۲۱ دیماه تشکیل می شود و موضوع آن شکایت وزارت ارشاد از خانه سینما است."

اعتراض تبریزی، حاتمی کیا، مجیدی، میرکریمی، راعی و درویش

کمال تبریزی، کارگردان سینما با انتشار نامه ای طعنه آمیز خطاب به وزیر ارشاد نوشت: "شما دشمن اصلی را شناسائی و گریبان او را گرفته اید و قطعا این دشمن اصلی کسی نیست جز سینمای ایران و اهالی فاسق و فاجر آن، لذا تمام اقدامات ارزشمند آن عالیجناب در کشف و انحلال لانه فسادی به نام خانه سینما، عملی ستودنی است."

آقای تبریزی در ادامه نوشته خود پیشنهاد کرده است که "اهالی سینما را به سه دسته تقسیم کرده، پاره ای را نفی بلد و تبعید، پاره ای را با قهوه قجری به دیار باقی و پاره ای دیگر را در جرائد و نشریات افشا و رسوا نمائید."

آقای تبریزی در ادامه نامه خود همچنین پیشنهاد "تخریب تعدادی از سالن های سینما، دستور توقیف فیلم های در حال تولید و تخریب و تسطیح قطعه هنرمندان را" به وزیر ارشاد داده است.

او همچنین در بیانیه مشترک دیگری همراه با کارگردانانی شناخته شده ای همچون ابراهیم حاتمی کیا، مجید مجیدی، رضا میرکریمی، احمدرضا درویش و مجتبی راعی به انحلال خانه سینما اعتراض کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، آنها در بیانیه خود نوشته اند: "این آب گل آلود شده حاصل طراحی مهندسانی است که با وعده ریل گذاری سینمای آرمانی، ریل قطار شتابان سینما را، بی هراس از واژگونی برچیدند."

آنها همچنین خطاب به وزیر ارشاد نوشته اند: "آیا سه سال سکانداری سینما نتیجه اش چنین افتخاری است که مقام محترم وزارت فرهنگ در مقابل دیدگان مردم با لحن امنیتی خبر از کشف و ضبط و توقیف خانه ای را بدهد که دو دهه مامن اهالی سینما بوده است؟"

در ادامه این بیانیه خطاب به وزیر ارشاد ایران آمده است: "اشتباه نشسته اید. اینجا عرصه فرهنگ است و این خانه چند روزی میزبان شماست. براستی این ادب مهمانی را از کجا آورده اید؟"

آنها از "بزرگان و دلسوزان" کشور خواسته اند که برای این مشکل چاره ای بیندیشند.

چهره های امضا کننده این بیانیه از وفاداران و حامیان حکومت اسلامی در ایران شناخته می شوند.

وزیر ارشاد: از نظر ما کار خانه سینما تمام است

این در حالیست که وزیر فرهنگ و ارشاد ایران در گفت و گو با برنامه تلویزیونی هفت گفت که از نظر او کار خانه سینما تمام شده است.

به گزارش خبرگزاری کارگران ایران (ایلنا) محمد حسینی در این برنامه گفت: "پیش از این، ما بارها به آنها اعلام کردیم که اساسنامه در شورای فرهنگ عمومی مورد تایید نیست، حتی اعلام کردیم بیایید اساسنامه را اصلاح کنید ولی آنها قبول نکردند."

آقای حسینی در ادامه صحبت های خود گفت که ما موافق فعالیت های سینمائی هستیم، اما فعالیت صنوف باید با قانونگرایی همراه باشد، در حالیکه هیات مدیره خانه سینما از ابتدا با معاونت سینمائی دچار مشکل بود.

جواد شمقدری، معاونت امور سینمائی هم در این برنامه گفت: "واقعیت این است که در اساسنامه سال ۸۷ که توسط رضا میرکریمی امضا شده، دو بند اعتقاد به قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی حذف شده در حالیکه اگر اساسنامه سال ۸۳ ملاک بود این مشکلات بوجود نمی آمد."

آقای شمقدری تصمیم وزیر ارشاد را یک تصمیم "انقلابی و قانونی" توصیف کرد و گفت: "امروز باید برای شرایط جدید گفت و گو کرد."

احمدرضا درویش، کارگردان سینما در ادامه برنامه بر روی خط آمد و درباره سخنان وزیر ارشاد و معاونت سینمائی گفت: "وزیر محترم ارشاد در تلویزیون ادعاهایی را مطرح کردند که هیچکدام وجاهت قانونی ندارد. اینکه بحث التزام به قانون اساسی و همچنین به نام خدا از اساسنامه حذف شده درست نیست."

آقای درویش گفت: "من تعجب می کنم که حسینی چگونه به خود اجازه می دهد بدون پشتوانه استدلالی اینگونه حرف‌ها را علیه خانه سینما بزند".

او گفت که بر اساس اساسنامه خانه سینما، بالاترین مرجع تصمیم گیری در مورد این نهاد، مجمع عمومی آن و بعد قوه قضائیه است و در حال حاضر قوه قضائیه باید به مشکلات خانه سینما رسیدگی کند.

انتقاد احمد توکلی

احمد توکلی نماینده اصولگرای مجلس و از منتقدان دولت محمود احمدی نژاد نیز امروز شنبه هفدهم دیماه در گفت و گو با خبرگزاری مهر درباره دلایل انحلال خانه سینما گفت: "این کار می تواند دو دلیل داشته باشد. یکی اینکه جریان خاصی که در دولت هستند و از آن تحت عنوان جریان انحرافی یاد می شود ممکن است قصد داشته باشد اقشار مختلف را در آستانه انتخابات دلزده کرده و شرایط مشارکت پائین مردم در انتخابات را فراهم کنند."

به نظر آقای توکلی دلیل دیگر می تواند این باشد که "قصد دارند خانه سینما به دست وزیر ارشاد منحل شود و سپس رئیس جمهور به شکل ناجی وارد صحنه شود و در راستای مقاصد انتخاباتی خود ابقای خانه سینما را اعلام کند."

او تأکید کرد که انحلال خانه سینما نیازمند حکم دادگاه است نه اراده وزارت ارشاد و افزود: "هیچ گاه یک دولت عاقل با قشری که نیاز مهم جامعه را تأمین می کند، اینچنین برخورد نمی کند".

خانه سینما بزرگ ترین نهاد صنفی سینمای ایران است که در سال ۱۳۷۲ تاسیس شد.

در سایت خانه سینما اهداف تاسیس این خانه "حفظ و صیانت از حقوق مادی و معنوی دست اندرکاران سینما"، "ایجاد امنیت شغلی و تامین اجتماعی" و "ارتقای سطح آموزشی و مهارت حرفه ای" سینماگران ذکر شده است.

خانه سینما مجموعه ای از نهادهای صنفی سینما مانند کارگردانان، تهیه کنندگان، بازیگران و فیلمنامه نویسان است.

این نهاد از آن رو اهمیت دارد که در برخی از نهادهای تاثیرگذار مانند شورای صنفی اکران نماینده دارد و همچنین می تواند با دولت در زمینه مسایل سینما تعامل داشته باشد.

از: بی بی سی

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به همبستگی 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران