نامه ۱۰۰ خبرنگار به قالیباف برای نجات خانه دایی‌جان ناپلئون

به گزارش پارسینه به نقل از خبرگزارى میراث فرهنگی، نامه دوستداران میراث فرهنگی، خبرنگاران و فعالان این حوزه به محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، بدین شرح است: به نام پروردگار جناب آقاى محمد باقر قالیباف شهردار محترم تهران با سلام و احترام، خبرهاى رسیده حاکى از آن است که خانه - باغ اتحادیه (امین‌السلطان) به عنوان تنها باغ‌ بازمانده از خیابان لاله زار قدیم و یکى از نفایس معمارى عصر قاجار، در آستانه تخریب قرار دارد. این خانه که پیش‌تر در فهرست آثار ملى ایران به ثبت رسیده بود، با مساعى مالکان و شکایت به دیوان عدالت ادارى از این فهرست خارج شد تا موانع قانونى براى تخریب آن برطرف شود. نگرانى از این موضوع وقتى دوچندان می‌شود که بدانیم تخریب اثرى این‌چنین بی‌همتا، آن هم به شیوه‌اى کاملا غیرمسبوق، سدى را خواهد شکست که از پى آن سیل تخریب بناهاى تاریخى پایتخت مهارناپذیر خواهد شد.


اگرچه در ظاهر امر شهردارى تهران نقشى در این خصوص ندارد اما بر اصحاب رسانه و کار‌شناسان میراث فرهنگى و حوزه شهرى پوشیده نیست که شهردارى در این مورد و موارد مشابه، در نقش تشویق‌گر ظاهر شده است. در واقع مالکان خانه‌هاى تاریخى موجود در بافت تاریخى تهران که به سرعت رو به تجارى شدن می‌رود و خالى از سکنه می‌شود، با آگاهى از این واقعیت که ‌در صورت تخریب بناهاى تاریخی، شهردارى تهران مجوز تبدیل ملک به واحدهاى تجارى و ادارى یا حداقل واحدهاى مسکونى متعدد را صادر می‌کند و سود هنگفتى در انتظارشان خواهد بود، در جهت تخریب این بناهاى کمیاب و ارزشمند گام برمی‌دارند و متأسفانه اخیرا نیز ابواب قانونى براى چنین عملى پیش رویشان گشوده شده است.

شهردار محترم! کوشش‎‌هاى شما و همکارانتان در اداره پایتخت و ارتقاى سطح زندگى شهروندان بر ناظران منصف پوشیده نیست. همچنین کوشش‌هاى شهردارى تهران براى توسعه فضاهاى فرهنگى درخور اعتنا و تحسین است اما متأسفانه در سال‌هاى گذشته شاهد شتاب گرفتن تخریب آثار تاریخى بوده‌ایم که برخى از آن‌ها با کارگردانى مستقیم شهردارى صورت پذیرفته است و این می‌تواند خاطره ناخوشایندى از دوره مدیریت شما را در ذهن شهروندان، به ویژه اصحاب فرهنگ و هنر برجاى گذارد. با اطمینان از اینکه حفظ میراث فرهنگى و هویت تاریخى تهران از دغدغه‌هاى جنابعالى است و با در نظر داشتن مشغلات و دشواری‌هاى اداره پایتخت که امکان اطلاع از همه موضوعات و جوانب مختلف آن‌ها را براى شما فراهم نمی‌سازد، مایلیم چند پرسش را با جنابعالى در میان بگذاریم و بخواهیم که متقابلا این پرسش‌ها را با مدیران شهرداری، به ویژه شهرداران محترم مناطق ۱۱ و ۱۲ مطرح کنید.

۱) بافت تاریخى شهر تهران در محدوده مناطق ۱۱ و ۱۲ که هسته اصلى آن منطبق با روستاى تهران در ۱۱۰۰ سال پیش است، بیشترین آثار تاریخى شهر از سده هفتم هجرى تا عصر حاضر را در خود جاى داده و بازتابنده تحولات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسى و کالبدى شهر طى قرون متمادى است. تعریف شهردارى تهران از این محدوده چیست و چه برنامه‌اى براى آن تدارک دیده است؟ آیا از نظر شهرداری، این محدوده یک تجارتگاه بزرگ است که باید همه اماکن و فضاهاى آن را به فروشگاه، پاساژ یا ساختمان‌هاى تجارى تبدیل کرد؟ اگر پاسخ، منفى است، آیا عملکرد شهرداران مناطق ۱۱ و ۱۲ جز این را گواهى می‌دهد؟
۲) کهن‌ترین و اصیل‌ترین شکل حیات اجتماعى و شهرى در تهران بزرگ، مربوط به محدوده مناطق ۱۱ و ۱۲ و محله‌هاى کهنى مانند عودلاجان، سنگلج، بازار، چالمیدان و دولت است.

آیا شهردارى خود را متعهد به حفظ اصالت اجتماعى این محله‌ها می‌داند یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت است، مجوزهاى متعدد شهرداری‌هاى این مناطق به منظور توسعه واحدهاى تجارى و پیشروى بازار در محله‌هاى مسکونى چه توجیهى دارد. براى نمونه، باید به خیابان ایران اشاره کنیم که یکى از اصیل‌ترین و مذهبی‌ترین محله‌هاى شهر تهران و از خاستگاه‌ها و تکیه‌گاههاى انقلاب اسلامى است. آیا مجوزهاى بی‌شمار شهردارى تهران براى ساخت مغازه‌ و پاساژهاى چندین طبقه در این خیابان با حفظ اصالت این محله در تعارض نیست؟ همین جا باید یادآور شویم که چندین نوبت مدیران شهردارى از انتقال بازار لوازم خانگى از خیابان ری، سه راه امین حضور و خیابان ایران سخن گفته‌اند. مشاهدات ما نه تنها چنین چیزى را تأیید نمی‌دهد بلکه از توسعه بیشتر این بازار حکایت می‌کند و جا دارد که شهردار محترم، مراجع این گونه وعده‌ها را به سبب فریب مدیران بالادستى و افکار عمومى مورد بازخواست قرار دهند.
۳) یکى از برنامه‌هاى مفید و ستودنى جنابعالى در شهردارى تهران، موکول ساختن همه پروژه‌هاى شهرى به تهیه پیوست اجتماعى و ارزیابى تأثیرات فرهنگى و اجتماعى این پروژه‌هاست. آیا در مورد بافت تاریخى تهران و ساخت و سازهاى بسیار گسترده تجارى در این محدوده، پیوست اجتماعى تهیه شده است؟ در این صورت نتیجه ارزیابی‌ها چه بوده و آیا ملاک عمل قرار گرفته است یا نه؟ خصوصا در محدوده منطقه ۱۲ و محله دویست ساله عودلاجان که شهردارى به طرق مختلف، از جمله با ارایه مشوق‌هاى گوناگون و نصب پلاکارد و پخش آگهی، مالکان خانه‌هاى قدیمى را به تخریب خانه‌ها و بلندمرتبه سازى تشویق می‌کند، نتیجه ارزیابی‌هاى اجتماعى چه بوده است؟

۴) جدا از تأثیرات فرهنگى و اجتماعى رفتارهاى پیش گفته، از نظر شهرسازى و مدیریت شهری، تجارى سازى بافت تاریخى تهران مشکلات فراوانى را تولید می‌کند. براى نمونه، طبیعى است که خانه اتحادیه پس از تخریب، به علت خالى از سکنه شدن مناطق اطراف، تبدیل به بناى مسکونى نخواهد شد و ساخت و ساز تجارى در آن صورت می‌پذیرد. چنین ساخت و سازى در مساحت حدودا یک هکتارى این خانه، حد فاصل خیابان‌هاى لاله‌زار و فردوسی، چه تأثیرى بر ازدحام، آلودگى صوتى و آلودگى هوا در این محدوده پرمسأله خواهد داشت؟

۵) اخیرا شهردارى منطقه ۱۲ تهران، اقدامات تحسین برانگیزى را براى مرمت تعدادى از خانه‌هاى تاریخى و نیز بدنه سازى و ساماندهى فضاى تاریخى بازار انجام داده است. آیا این اقدامات مفید و قابل تقدیر، مجوزى براى آسیب زدن مستقیم و غیرمستقیم به سایر آثار تاریخى است؟ آیا بهتر نبود شهردارى منطقه ۱۲ به جاى تاق زدن گذر لوطى صالح و دیگر اماکنى که از ابتداى دوره قاجار تا کنون هیچ‌گاه مسقف نبوده‌اند آن هم به شکلى شبه سنتى و شبه تاریخى- از تخریب فزاینده آثار تاریخى در بازار جلوگیرى کند و آن بودجه‌هاى هنگفت را به مصرف خرید خانه‌هاى ارزشمند مانند خانه اتحادیه برساند؟ جناب آقاى قالیباف بار دیگر با تأکید بر اینکه دیدگاه فرهنگى و اجتماعى جنابعالى که وجه تمایز و امتیازتان در دوره فرماندهى نیروى انتظامى و شهردارى تهران بوده است، نمی‌تواند مسبب چنین وضعیت ناگوارى باشد، مصرانه از شما می‌خواهیم که موضوعات یاد شده را مورد پی‌گیرى قرار دهید.
به ویژه در موضوع فوری‌تر و نگران کننده خانه اتحادیه و با توجه به ناچارى مالکان آن براى خروج این خانه از فهرست آثار ملى و نیز با در نظر داشتن محدوده وسیع و پتانسیل بالاى خانه براى کاربری‌هاى مختلف فرهنگى و تفریحی، خواهشمندیم ضمن بازدید از محل، مذاکراتى را براى خرید این خانه ارزشمند که اتفاقا حضور پررنگى در خاطره جمعى ایرانیان دارد، به عمل آورید.

امضاکنندگان:

۱. سحر آزاد ۲. حمید ابراهیم‌زاده ۳. فرزانه ابراهیم‌زاده ۴. على احمدى ۵. نسیم اعتمادى ۶. -افروز اسلامى ۷. راحله اسدى نیا ۸. زینب اسماعیلى ۹. ساناز افتخار‌زاده ۱۰. مریم اطیابى ۱۱. علیرضا افشارى ۱۲. سید افشین امیرشاهى ۱۳. سرگه بارسقیان ۱۴. حمیدرضا بازگشا ۱۵. نگار باقرى ۱۶. میترا باقرى صادقى ۱۷. سعید برآبادى ۱۸. محمد على بدرى ۱۹. میلاد بهشتى ۲۰. مسعود بربر ۲۱. نیما پاشاک ۲۲. حسین پاریاس ۲۳. حمیده پازوکى ۲۴. مریم جلیلوند ۲۵. وحید حاجی‌خانى ۲۶. حمید رضا حسینى ۲۷. مرجان حاجى رحیمى ۲۸. زهرا حاج محمدى ۲۹. سعید حبیب الله ۳۰. جواد حیدریان ۳۱. نیره خادمى ۳۲. امین خرمى ۳۳. ماندانا خرم ۳۴. فرناز خطیبى ۳۵. الهام خمام‌زاده ۳۶. مریم خورسند ۳۷. معصومه دیودار ۳۸. داوود دشتبانى ۳۹. اعظم راستى ۴۰. فرورتیش رضوانیه ۴۱. سودابه رحمدل ۴۲. طاهره رحیمى ۴۳. حبیبه رحیمیان ۴۴. آزاده رضایى عادل ۴۵. طاهره رحیمى ۴۶. نگار رضایى فرد ۴۷. حسین زندى ۴۸. رضا سلیمان نورى ۴۹. شاهین سپنتا ۵۰. سونیتا سراب‌پور ۵۱. رحمت اله سلیمانى فارسانى ۵۲. حامد شفیعى ۵۳. مریم شاهسوندى ۵۴. بهنام صابر نعمتى ۵۵. نیوشا صارمى ۵۶. سارا طالبى‌زاده ۵۷. سارا طاهرى ۵۸. شادى قنبرى ۵۹. رضا عزیزى ۶۰. فاطمه على اصغر ۶۱. شهرزاد عبدیه ۶۲. سجاد عسگرى ۶۳. محمود عارفى قوچانى ۶۴. ابراهیم عبداله‌زاده ۶۵. احسان غفارى ۶۶. صالح فتاحى ۶۷. محسن قاسمى شاد ۶۸. آذر بیدارى کلیبر ۶۹. مطهره کشاورز ۷۰. خشایار کاشانى جو ۷۱. فاطیما کریمى ۷۲. شادى کابیانى ۷۳. على کرمانیان ۷۴. مجتبى گهستونى ۷۵. نیما مجدى ۷۶. صدرا محقق ۷۷. نرگس محمدى ۷۸. محمد حسین مهرزاد ۷۹. حمیدرضا میرزاده ۸۰. مرتضى مهدى‌زاده ۸۱. لیلا مرگن ۸۲. رضا مرادى ۸۳. جواد منتظرى ۸۴. محسن محمدى ۸۵. زهرا محمدى ۸۶. على محمدى ۸۷. عطیه مروارید ۸۸. مینو مؤمنى ۸۹. زهره نیلى ۹۰. مریم نظرى ۹۱. امیر نراقى ۹۲. لطیف نکویى ۹۳. میترا یزدچى ۹۴. کیوان کثیریان ۹۵. مصطفى قوانلو قاجار ۹۶. سعید اقازاده ۹۷. مجید تعلیمى ۹۸. مجید قاضى‌پور ۹۹. فرهاد حسینى ۱۰۰. الهام برمکى

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به همبستگی 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران