بزرگداشت مهندس نظام الدین موحد در اهواز

شعلۀ عشق به مردم، در قلب پاکش زبانه می¬کشید

رامین ناصح

جوانان امروز شاید مهندس موحد را بخوبی نشناسند. اما برای کسانی که تاریخ معاصر ایران و نهضت ملی را مطالعه کرده­اند، یا با فعالان سالخوردۀ این جریان مصاحبتی داشته­اند، نام موحد ناآشنا نیست. موحد شخصیتی اخلاقمدار و شریف و انسان­گرا و بسیار فعال بود و فعالیتهای اجتماعی و روزنامه نگاری­اش را از نوجوانی شروع کرد. با تمام قوا، کوششهای خود را در «حزب ایران» که با مرامی سوسیالیستی اهداف عدالتجویانه خود را دنبال می­کرد، ادامه داد. آن بزرگوار اما کار فرهنگی را نسبت به کار سیاسی در اولویت می­دانست. و همیشه تأکید می­کرد که برای تحقق مردمسالاری باید ابتدا «تربیت دموکراتیک» و «روحیۀ کار جمعی» نهادینه بشود، و این کار را احزاب، NGOها، سندیکاها و تشکلهای صنفی و دانشجویی و ... می­توانند سامان بدهند.

      در این دوره و زمانه­ای که ما زندگی می­کنیم، کم شمارند کسانی که از روی درد مردم داشتن، وقت بگذارند و هزینه کنند و ایثار کنند تا کوششهایی را برای بهبود اوضاع مملکتشان سامان دهند.  شادروان مهندس موحد بعنوان یک نواندیش دینی همواره بر مفهوم «الجار ثم الدار» (نخست، همسایه و سپس خانه!) تأکید داشت و  وظیفۀ انسان را در قبال همنوعانش خطیر و مهم می­دانست. نمی­توانست بی­تفاوت بنشیند و فقر، بیکاری، فساد، اعتیاد، افسردگی و تباهی نسل جوان را ببیند. و البته تأکید داشت این معضلات مختص جامعۀ ایران نیست بلکه اکثر جوامع در برهۀ فعلی در یک حالتی از بحران قرار دارند؛ و یک انسان روشنفکر و آگاه، در قبال همۀ این کژی­ها و کاستی­ها مسئول است. اخلاق انسانی اقتضا می­کند که در اندیشۀ مسائل و مشکلات و سرنوشت دیگران هم باشیم. چیزی که مهندس موحد به آن ایمان داشت. ایشان متمول بود و می­توانست در نهایت آرامش و رفاه و مکنت زندگی کند، اما راه فعالیت اجتماعی حرفه­ای را -با تمام مشقاتی که دارد- برای خود برگزید.

      از خصوصیات مهندس موحد که ما حدود 60 - 70 سال با او فاصلۀ سنی داشتیم، جاذبۀ آن مرحوم برای جوانان بود. مهربانی و افتادگی و خوش­مشربی آن بزرگوار، جوانان را جذب و شیفتۀ شخصیتش می­کرد. با وجود سن و سال بالا، جوانان او را دوست خود احساس می­کردند. تکبر و تبخر و ازخودمتشکر بودن، بر خلاف بیشتر شخصیتهای سالخورده، در مرامش نبود. مهندس موحد بر مشی میانه روی و اعتدال تأکید ویژه­ای داشت. شجاع و نترس بود، اما تندرو نبود و بر اساس عقلانیت و خردورزی کار می­کرد. مطالبات حداقلی و ایستادگی حداکثری را سرلوحۀ کارش قرار داده بود. عمیق فکر می­کرد و سطحی نگر و شتابزده نبود. ژرف اندیش و آینده نگر بود، و با رویکردی واقع گرایانه، باور نداشت که بتوان جامعۀ ایران را یک شبه یا حتی یک نسله اصلاح کرد. حرکتی تدریجی، گام به گام، فرهنگی و مدنی را چارۀ رنجها و  آلام  جامعه می­دانست.

      شعلۀ عشق به مردم، در قلب پاکش زبانه می­کشید و برای خدمت رسانی به جامعه، از هیچ توع فداکاری­ای دریغ نمی­کرد. حق طلبی و عدالتخواهی و ایثارگری و پایمردی او در میان شخصیتهای معاصر، مثال زدنی است. در طول دهه­ها فعالیت، مشکلات و رنجهای زیادی برایش پیش آمد، اما در عزم او خلل ایجاد نکرد و عاشفانه راه و روشی را که به سود جامعه می­دانست، دنبال کرد. خسته و مأیوس نشد و همه را دلگرم و امیدوار می­کرد. ما جوانها هم از او انرژی می­گرفتیم.

      مهندس موحد بر دیدگاههای تساوی طلبانه­اش پافشاری داشت و بر خلاف بعضی ملی گرایان شیفته و فریفتۀ لیبرالیسم افسارگسیختۀ غربی نشده بود. ناراحت بود از اینکه برخی که زیر عکس دکتر مصدق سینه می­زنند، به آفات فکری دچار شده­اند و  با وجود ادعای انتساب به نهضت ملی، برخلاف سیاستهای اقتصادی عدالتخواهانۀ دکتر مصدق -بویژه دولت دوم او- گام برمی­دارند و عجبا که می­گویند نفت هم باید خصوصی شود! به این ترتیب، چه چیزی از نهضت ملی باقی می­ماند؟!!

      در میزگردی که در حدود سال 81 در منزل من در تهران و با دعوت از چهره­های سرشناس اجتماعی برای دعوت به همگرایی و اتحاد تشکیل شد، مهندس موحد هم حضور داشت و طی سخنان پرشوری، گفت: «بایستی به ندای این جوانها پاسخ مثبت داد!» در آن جلسۀ به یادماندنی، دکتر محمد ملکی، محمد بسته نگار، دکتر علی رشیدی، مهندس زعیم و مهندس رضا کرمانی هم حضور داشتند. و اگرچه بعدا به دلایلی، با برخی از این بزرگواران تقابل دیدگاه ایجاد شد، اما اینگونه جلسات برای ما خاطره­هایی شیرین بود.

      زندگی مهندس موحد برای جوانان درسهای بسیاری دارد. که مهمترین آنها مسئولیت پذیری اجتماعی است. یادش گرامی باد.

 

 
 

بازگشت به صفحه اول

ساير مطالب مربوط به همبستگی 

 

ارسال به: Balatarin بالاترین :: Donbaleh دنباله :: Twitthis تویتر :: Facebook فیس بوک :: Addthis to other دیگران