بازگشت به صفحه اول

 از ايران امروز

 
 
پرويز ورجاوند در سخنانی در دانشگاه اميركبير:
ملت ايران به دنبال دگرگونی است
  • گرفتاري ساختار موجود اين است كه چشمش را بر واقعيت‌‏ها بسته‌‏است... ملت ايران ساختار موجود را با فضاي جامعه و ساختار نظام جهاني ناسازگار مي‌‏بيند و از همين رهگذر به دنبال دگرگوني هستند كه در پي آن مجلسي آزاد و مردمي به وجود آيد كه توان نظارت بر ساختار حاكم بر جامعه را داشته باشد.
  • آنچه اكنون با حضور چهره‌‏هاي مختلف جلوه مي‌‏كند يك شوي تبليغاتي است كه نهايتاً باز هم هاشمي انتخاب شود.
  • بايد از فرصت انتخابات رياست جمهوري بهره‌‏گرفت و در مورد ساختار جمهوريت در ايران سخن, گفت چراكه وضعيت ايران با هيچ يك از ساختارهاي جمهوريت تطابق ندارد.
    به گزارش خبرنگار ايلنا, پرويز ورجاوند كارشناس مسائل سياست خارجي در سخناني در جلسه بررسي انتخابات رياست جمهوري كه از سوي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه اميركبير برگزار شده بود, با طرح اين پرسش كه آيا مي‌‏توان به روشي كه در دوران رياست جمهوري خاتمي به كار گرفته شد اتكا كرد يا خير؟ افزود: با توجه به اينكه خاتمي در طول 8 سال رياست جمهوري خود كه در طول 4 سال آن مجلس كاملاً همسو با دولت را داشتند اما در واقع اين ميزان همسويي و همراهي براي هيچ به كار گرفته شد بايد ديد كه آيا اكنون هم مي‌‏توان به همان روش ادامه داد؟
    ورجاوند, تصريح كرد: بزرگترين پتانسيلي كه در جامعه ايران وجود دارد, اين است كه ملت ايران در طول اين 26 سال دريافته‌‏است كه چه مي‌‏خواهد. اين در حالي است كه در زمان انقلاب مردم مي‌‏دانستند كه چه را نمي‌‏خواهند اما نمي‌‏دانستند كه چه چيز را مي‌‏خواهند و عده‌‏اي هم از همين ندانستن مردم استفاده كردند و به مردم گفتند اين چيزي است كه شما مي‌‏خواهيد.
    وي خاطرنشان كرد: امروز جامعه ايران مي‌‏داند كه براي دادن كارها به دست افراد توانمند نبايد عوامل قدرت, جايگاه‌‏ها را به مديراني دهند كه توان لازم را براي كارآيي ندارند و تنها به حفظ وضع موجود مي‌‏پردازند.
    ورجاوند, افزود: ساختار قدرت در كشور بايد به گونه‌‏اي باشد كه فردي نتواند تيم مورد نظر خود را بدون خواست مردم روي كار آورد.
    كارشناس مسائل سياسي در ادامه گفت: امروز حتي بخش گسترده‌‏اي كه با اعتقادات دقيق مذهبي و اخلاص عمل مي‌‏كنند از اينكه عناصري كه صلاحيت مديريت را ندارند در طول سه دهه مديريت‌‏ها را به دست گرفته‌‏اند به تنگ آمده‌‏اند. چرا كه آنها هم درك كرده‌‏اند كه عرصه سياسي كشور ما به شكل بازي صندلي‌‏ها شده‌‏است؛ هر يك از 40-30 نفري كه مديريت‌‏ها را به دست دارند از يك صندلي بر مي‌‏خيزند و روي صندلي ديگر مي‌‏نشينند و ديگر در انديشه حل مشكلات كوچك هم نيستند.
    وي يادآور شد: گرفتاري ساختار موجود اين است كه چشمش را بر واقعيت‌‏ها بسته‌‏است؛ اين در حالي است كه ملت ايران صلاح خود را در همسويي با ساختار نظام جهاني مي‌‏بيند. اين ملت مي‌‏داند كه اقتصاد بيمار ايران بدون ياري سرمايه خارجي امكان ايستادن بر روي پاي خويش را ندارد.
    ورجاوند, ادامه داد: ملت ايران ساختار موجود را با فضاي جامعه و ساختار نظام جهاني ناسازگار مي‌‏بيند و از همين رهگذر به دنبال دگرگوني هستند كه در پي آن مجلسي آزاد و مردمي به وجود آيد كه توان نظارت بر ساختار حاكم بر جامعه را داشته باشد.
    ورجاوند در پاسخ به سئوالي گفت: انتخابات در ايران تا اواخر فروردين سمت و سوي لازم خود را نخواهد يافت. احتمالاً تحولاتي كه اكنون در حال رخ دادن در منطقه است ادامه يابد و نتيجه آن برگزاري انتخاباتي زودرس در لبنان شود كه باعث روي كار آمدن يك قدرت در لبنان شد كه توان ايستادن روي پاي خود را داشته باشد. ضمن اينكه روندي كه در فلسطين آغاز شده ادامه يابد و برخي مذاكرات اسرائيل با ديگر كشورها باعث صلح بين اعراب و اسرائيل شود.
    وي با اشاره به مساله عراق گفت: احتمال دارد دولت دوم موقت شكل گيرد و اين مساله و مسائل ديگر كشورها, شرايط خاصي را براي كشور ما هم ايجاد مي‌‏كند.
    وي در ادامه ابراز تاسف كرد: در بين كوتوله‌‏هايي كه براي انتخابات رياست جمهوري به عنوان كانديداها مطرح شده‌‏اند چه كسي را مي‌‏توان پيدا كرد كه بشود به او راي داد.
    ورجاوند, خاطرنشان كرد: از فروردين‌‏ماه كانديداهاي انتخابات به طور جدي مطرح خواهند شد و لازم است از اين افرادي كه كانديدا مي‌‏شوند پرسيد كه منبع اقتصادي تبليغات آنها چيست و چه جرياني آنها را پشتيباني مي‌‏كند.
    اين كارشناس مسائل سياسي گفت: از آنچه امروز اتفاق مي‌‏افتد و چهره‌‏سازي‌‏هايي كه در كشور با وجود بي‌‏ميلي مردم انجام مي‌‏شود نهايتاً به سمت انتخاب چهره‌‏اي نظير هاشمي رفسنجاني پيش خواهد رفت و آنچه اكنون با حضور چهره‌‏هاي مختلف جلوه مي‌‏كند يك شوي تبليغاتي است كه نهايتاً باز هم هاشمي انتخاب شود.
    وي در پاسخ به سئوال ديگري تاكيد كرد: در دوم خرداد سال 76 حاكميت هشيارانه به اين نتيجه رسيد كه ناگزير است شكاف عميقي را كه ميان خودش و بدنه جامعه به وجود آمده با فرصت‌‏سازي براي جرياني كه مورد قبول مردم است از بين ببرد؛ اما مردم به صورت گسترده‌‏اي بر خلاف پيش‌‏بيني آنها به صحنه آمدند و به همين دليل هم مجبور شدند مردم و جامعه را با يك حكم آرام كنند.
    وي در پاسخ به سئوالي در خصوص احتمال حمله آمريكا به ايران و تكرار مسائلي نظير وضعيت عراق اظهار داشت: آنچه كه در عراق به وجود آمده براساس و منطبق بر يك طراحي دقيق نبوده‌‏است.
    وي افزود: تدبير چهره‌‏اي به نام آيت‌‏الله سيستاني تاكنون تدبيري كاملاً هوشمندانه بوده‌‏است و اگر رييس جمهور عراق هم در چارچوبي نظير آنچه تاكنون وجود داشته انتخاب شود, تصور مي‌‏شود مراحل بعدي در عراق مي‌‏تواند به صورت معقول و به دور از حركت‌‏هاي پر تنش ادامه يابد.
    ورجاوند با اشاره به خستگي مردم عراق از دوران حكومت صدام و نابساماني اين كشور افزود: مردم عراق اكنون در انديشه سامان يافتن امور خود هستند ,نقش اتحاديه اروپا نيزدر مساله عراق بسيار موثر است تا جايي كه آن خوابي را كه آمريكا براي عراق ديده بود, آنها بر آب كردند.
    ورجاوند, تاكيد كرد: اگر آمريكا قصد داشت كه ساختاري دمكراتيك در ايران به وجود آيد هرگز در برابر مصدق قرار نمي‌‏گرفت چرا كه اقدام مصدق گامي بلند در جهت تحقق دموكراسي در ايران و منطقه بود. در واقع نوعي از دموكراسي در ايران براي آمريكا مهم است كه خودش قابليت بازي كردن را داشته باشد و دموكراسي بر پايه منافع ملي در ايران هرگز مورد نظر آمريكا نبوده و نيست.
    وي با بيان اين مطلب كه شكافي ميان جامعه ايران و تحصيل‌‏كردگان معترض وجود ندارد, گفت: همسويي گسترده‌‏اي بين افراد مختلف جامعه با موقعيت‌‏هاي متفاوت آنها وجود دارد و اين نشانگر توان درك بالا در جامعه ماست.
    ورجاوند همچنين اظهار داشت: اپوزوسيون خارج از حاكميت دست از تلاش نكشيده‌‏است به اين دليل كه تلاش را از آن خود مي‌‏داند. اين گروه هم در ساختار قبل از انقلاب و هم در دوران پس از انقلاب مورد هجمه بوده‌‏است. هيچ گروهي مانند اپوزوسيون خارج از حاكميت نمي‌‏توانست در به دست گرفتن قدرت موفق باشد اما اين گروه ترجيح‌‏داد به جاي لبيك گفتن به حاكميت, رهبري جمعي را در جامعه بپذيرد.
    وي افزود: احتمالاً در روزهاي آينده شاهد پيام اميدوار كننده‌‏اي كه تاكنون ديده نشده‌‏است, خواهيم بود.
    ورجاوند, در پايان گفت: مساله رفراندوم تا پيش از آن طي ده اعلاميه مطرح شده‌‏است اما در طرح اخير اين مساله ـ من در روزهاي اول طرح آن نگران بودم كه بيش از 500 هزار نفر از آن حمايت نكنند ـ اما تاكنون تنها حدود 30 هزار نفر از آن حمايت كرده‌‏اند و متاسفانه نحوه اعلان آن به گونه‌‏اي بود كه حمايت جدي را در داخل كشور به دنبال نداشت و شايد اين مساله باعث سوزاندن طرح رفراندوم براي مدتي شد اما همچنان به اين اصل معتقدم كه اين جامعه ناگزير از يك دگرگوني ساختاريست و راه تحقق اين دگرگوني از"رفراندوم" مي‌‏گذرد.

     

     
     
    بازگشت به صفحه اول

    رجوع به مطالب مشابه